Tople juhe za zimske dane

Juha, bundeva

Ljekovita svojstva juha nešto su oko čega se slažu i stručnjaci, ali i vjerojatno vaše bake. Pomažu vam u reguliranju tjelesne težine, griju cijeli organizma i pojačavaju imunitet – juhice su zimska ( ali i ljetnja, proljetna i jesenska) konstanta koju definitivno trebate na svom stolu.

Zimske hladnoće najljepše izgledaju ako ste na toplome, u ugodnom društvu i po mogućnosti uz tanjur tople juhe! Iako se "najobičnija" pileća juha, hvali kao melem i za dušu i za tijelo, mi vam donosimo top 5 novih, neuobičajenih juhica koje će vam sigurno olakšati zimske hladnoće. Naravno, za recepte se pobrinula naša Nada Duhović.

Juha od sira1. Krem juha od sira

Iako se sir koristi na niz načina, ovo je obrok koji morate probati. Osim što je idealan izbor za grickanje između obroka, dodavanje punomasnog sira najjednostavniji je način da se poboljša okus bilo kojeg jela. Zahvaljujući bjelančevinama i masnoćama, sir, pa i ova juha će vas brzo zasititi – idealno za zimske hladnoće. Ova poslastica sjajno grije želudac i u tmurnim danima vraća volju za životom!

Juha od bundeve2. Juha od bundeve

Ovo je izuzetno ukusna, lagana i krepka krem juha od bundeve. Kao namirnica, bundeva je iznimno zdrava. Sadrži visoke razine antioksidanata i karotena, a pogotovo vitamina C i E. Njeni ljekoviti sastojci mogu sniziti rizik od raka, srčanih bolesti, očne mrene i moždanog udara. Bundeva je korisna za smirivanje nervoznog karaktera, olakšavanje napadaja srdžbe, a smiruje nervozu i pospješuje san. Zbog svih ovih razloga, bundeva je namirnica koja je prikladna i za djecu. Kako se priprema ova jušna delicija?

Juha od kestena3. Krem juha od kestena

Zanimljivo je što se sve može napraviti od ovog ukusnog  šumskog ploda. Problem je jer kesteni zriju i beru se tek u jesen pa se ne mogu jesti ostale dane u godini, osim ako ih ne složite u pire i zamrznete. Ljekovita svojstva kestenja pomažu umornim i bezvoljnim osobama. Preporuča se i onima žele ojačati muskulaturu, anemičnim osobama i sportašima. Dobar je za liječenje respiratornih problema, poput kašlja. Juhu od kestena vrlo je jednostavno pripremiti, a iznimno je ukusna.

Juha od blitve4. Juha od blitve

Ova ukusna krem juha plod je Nadinog eksperimenta, koji je dao ukusne rezultate. Blitva spada u niskokalorične namirnice,  kao, uostalom, i svo lisnato povrće. Obiluje magnezijem, željezom i vitaminima B i C. Blitva je idealna namirnica za lagana jela, te pomaže održavanju tjelesne težine. Za ovim ćete receptom zasigurno posezati ponovno i ponovno.

Juha od cvjetače5. Krem juha od cvjetače i Camemberta

Cvjetača ili karfiol vrlo je zdrava kupusasta biljka. Specifičnog je okusa - ili ju volite ili ne. Cvjetača je gotovo bez masti, ima vrlo malo ugljikohidrata i općenito kalorija, a sadrži fitonutrijente. Nada je cvjetaču pripremila kao ukusnu juhu s cijenjenim francuskim sirom sa plemenitom plijesni. Ako još dodate i prepržene kockice tosta, sigurno dobivate pravu gurmansku poslasticu.


Ukoliko ste ljubitelji gurmanskih specijaliteta, svakako provjerite blog Just good food – očekuje vas pregršt zanimljivih i ukusnih recepata!

D. Šorgić

 Prati nas na Viber Public Chatu!