Vrući vs. hladni tuš - koji je bolji?

tusiranje-tus-njega-zena7

Tuširanje donosi brojne prednosti, i to ne samo one higijenske prirode. A temperatura vode kojom se tuširate pritom je vrlo važna.

Neovisno o tome volite li topli ili hladni tuš, svakako se preporuča pred kraj tuširanja pustiti hladnu vodu! Na ovaj način pore se zatvaraju, te se koža štiti od nečistoća. Topla voda je dobra jer otvara pore i omogućava učinkovito čišćenje tijela.

TuširanjeIpak, hladni tuš ima niz prednosti. Prije svega, potiče metabolizam tijela. Kada hladna voda dodirne kožu, ona se skuplja. Krv se kreće prema unutrašnjosti, te tako pojačava cirkulaciju tijela.

Hladna voda također pomlađuje tijelo i smanjuje razinu stresa. Djeluje ublažujuće na iritiranu ili kožu opečenu suncem, te normalizira disanje. Što se tiče kose, hladna voda smanjuje elektricitet, sprječava lomove i oštećenja, te joj daje poseban sjaj. Ipak, budite oprezni! Hladni tuševi ne preporučuju se osobama koje imaju problema s tlakom ili srcem. Isto se odnosi i na osobe koje su starije od 45 godina.

Tuširanje pretjerano vrućom vodom, koliko god ugodno bilo, ima negativne strane. Može djelovati "prejako" na živce, te pojačava tromost i ošamućenost, lišava lice prirodnih ulja, i slabi probavu. Vrući tuš pretjerano suši kožu, a može uzrokovati i grubu koža koja svrbi.

Zanima vas mišljenje stručnjaka? Idealna temperatura vode za tuširanje je ona koja je niti hladna niti vruća – otprilike dva stupnja viša od temperature vašeg tijela!

D. Šorgić

 Prati nas na Viber Public Chatu!