Antiperspiranti i dezodoransi mogu uzrokovati neugodne mirise

pazuh,smrad,znoj,shutterstock

Novo istraživanje sa Sveučilišta Ghent u Belgiji sugerira da antiperspiranti ustvari jačaju miris koje uzrokuju bakterije nastanjene ispod pazuha, što može dovesti do neželjenog rezultata - neugodnog mirisa.

Portal washingtonpost.com prenosi rezultate ovog istraživanja u kojemu se navodi da dugoročno korištenje preparata protiv znojenja možda može uzrokovati pojavu neugodnih mirisa, a ne ih spriječiti.

Do zaključka su došli nakon što je osam sudionika prestalo koristiti dezodoranse i antiperspirante tijekom mjesec dana. Druga grupa sudionika je zamoljena da tijekom tog perioda koriste preparate protiv znojenja iako ih prije nisu koristili.

Prije početka mjeseca istraživanja, tijekom njega i nakon, znanstvenici su proučavali raznolikost i obilje bakterija koje su se nalazile u području pazuha svih ispitanika. Ispostavilo se da je primjetno povećan broj bakterija kod osoba koje su koristile antiperspirante.

Na kraju istraživanja voditelj Chris Callewaert je izjavio "Radimo na tome da 'transplantiramo bakterije iz područja pazuha', kako bismo se riješili loših bakterija i zamijenili ih dobrima, koje ne smrde".

A. A. 

 Prati nas na Viber Public Chatu!