Arganovo ulje - eliksir ljepote idealan za zimske dane

Argan ulje prirodna kozmetika shutterstock 318753896

Kozmetiku je “preplavilo” arganovo ulje koje se navodi kao sastojak brojnih proizvoda za njegu kože i kose. Iako je zapadnjačka industrija ljepote počela “otkrivati” argan početkom 21. stoljeća, dragocjeno ulje u Maroku se od davnina koristi u njezi, prehrani i tradicionalnoj medicini.

Ulje se dobiva hladnim prešanjem koštica iz arganovih plodova. Da bi se došlo do koštica tradicionalnim načinom, prvo treba ručno razbiti izuzetno tvrde jezgre plodova koji su slični velikim maslinama. Ženama iz marokanskog plemena Berbera potrebno je od 10 do 20 sati da bi razbile dovoljno plodova za jednu litru ulja.

Argan je drevno afričko stablo koje raste samo na sjeverozapadu Maroka i na popisu je UNESCO-ove svjetske prirodne baštine jer je ključno za održavanje ekološke ravnoteže: štiti tlo od erozije i širenja pustinje te prehranjuje životinje.

Argan je iznimno otporan na sušu i može preživjeti više od 250 godina, pa je poznat kao drvo života. Ako odumre, kažu da nakon sedam godina može ponovno oživjeti.

Za jači imunitet i ljepšu kožu

Arganovo ulje sadrži jedinstvenu kombinaciju vitamina E i drugih snažnih antioksidansa, nezasićenih masnih kiselina i rijetkih biljnih sterola. Jača imunitet, smiruje upale, snizuje kolesterol, pomaže kod srčanožilnih bolesti...

Vitamin E - najbolji prijatelj vitamina C u jačanju imuniteta

Izdašno hrani, vlaži i omekšava kožu, pa se osobito preporučuje za zaštitu u hladnijim danima. Smanjuje bore, strije, ožiljke, akne, ekceme... Arganovo ulje osobito je cijenjeno zato što ne začepljuje pore i dobro se upija, pa je pogodno i za masnu, i za suhu kožu. Odlično je za masažu, a preporučuje se i za čvršće i ljepše nokte.

Gurmanska delicija

Arganovo ulje omiljeno je i među gurmanima kao završni “štih“ koji jelima daje osobit orašasti okus. Nije preporučljivo zagrijavati ga, pa se dodaje nakon kuhanja ili prženja, za obogaćivanje juhe, umaka, ribe, povrća...

Njime se može poškropiti kozji sir, začiniti salata, a izvrsno je ako se doda u zobenu kašu ili gušći jogurt. U Maroku se od arganova ulja, badema i meda spravlja amlou - slastan, energizirajući namaz koji, kažu, djeluje kao afrodizijak.  

I.V.

Foto: Shutterstock 

 Prati nas na Viber Public Chatu!