Kako pravilno nanijeti kremu za samotamnjenje?

krema za suncanje, ljeto, losion, zena

Za sve osobe koje žele zaštititi svoju kožu od lošeg utjecaja sunčevih zraka, a s druge strane, žele tamniju put, rješenje dolazi u obliku kreme za samotamnjenje.

Ne morate se pržiti na suncu kako biste postigli brončanu boju. Do ujednačene boje puti možete doći losionom za samotamnjenje.

UVB zrake mogu koži dati tamniju boju, ali prevelika količina zraka može oštetiti gornji sloj kože i omogućiti stvaranje bora. Kada se gornji sloj ili epitel ošteti, koža postaje crvena, nastaju opekline i ona se ljušti.

Za dobivanje tamne boje imate na raspolaganju široku lepezu proizvoda za samotamnjenje: losione, kreme, sprejeve, pjene i gelove. Njihova upotreba nije zahtjevna, ali se morate pridržavati uputa proizvođača kako vam se ne bi dogodile "nesreće", tj. mrlje na koži ili odjeći.

Prije nego što cijelo tijelo namažete losionom za samotamnjenje, isprobajte ga na malom komadiću kože jedan dan prije "tretmana" cijelog tijela. Ovako ćete se osigurati protiv moguće alergijske reakcije, a ujedno ćete i provjeriti kakva će stvarna boja biti. Neki proizvodi ostavljaju narančastu boju, unatoč tome što na pakiranju piše "brončana".

Prvo morate tijelo pripremiti za losion pilingom. Uklonite mrtvi sloj stanica sa površine kože i učinite ju glatkom pilingom. Uzmite šaku badema i usitnite ih, te pomiješajte sa zobi. Pritom pazite da količina zobi i badema koju koristite za piling bude jednaka. Dodajte oko 20 kapi eteričnog ulja po izboru i sve zajedno promiješajte. Ovim pilingom možete izmasirati i lice i tijelo. Što vam je glađa koža, to će boja biti ujednačenija.

Nakon ispiranja pilinga, tijelo osušite laganim tapkanjem ručnika i nanesite obični losion ili kremu za tijelo na područja s naborima, kao što su vrat, laktovi, koljena i stopala. Hidratantni će losion ispuniti nabore i spriječiti nakupljane losiona za samotamnjenje u ružnim crtama.

Preparatom za samotamnjenje prekrijte jednu zonu, pa tek onda prijeđite na drugu. Kremu nanosite nježnim i laganim pokretima, a pritisak vam mora biti jednak na svim područjima, osim na unutrašnjoj strani podlaktica, gdje koža treba biti nešto svjetlija.

Pažljivo isperite dlanove i nemojte se obući sljedećih 20 minuta ili pola sata – sve dok se losion u potpunosti ne upije. U suprotnom riskirate mrlje na odjeći i gubitak ujednačenog tena.

Proizvod za samotamnjenje će se s vremenom sam ispirati prilikom tuširanja, pa ćete postupak morati ponoviti. Također, neki proizvodi postupno "otpuštaju" boju, stoga ćete kremu morati nanijeti i nekoliko puta za poželjne rezultate.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!