Kako se riješiti strija?

masaza, celulit, strije

Sa strijama se susreće većina žena, bez obzira na njihovu težinu, ali i poneki muškarci. Nažalost, jednom kada se pojave, ne možemo ih u potpunosti izbrisati, nego samo umanjiti. Ako reagiramo na vrijeme, možemo spriječiti njihov nastanak.

Strije su oštećenje vezivnog tkiva koje je nastalo uslijed prebrzog rastezanja kože, primjerice za vrijeme puberteta dok se tijelo mijenja i raste, kod ekspresnih dijeta kada gubimo na težini u kratkom razdoblju ili za vrijeme trudnoće. Kada se srednji sloj kože naglo rastegne, dolazi do smanjenja elastičnosti i vlakna se trgaju. Rezultat toga su ružne linije po koži tijela, koje mogu biti roze, crvene ili bijele boje, ovisno o njihovoj dubini i starosti. Najčešće se javljaju na bokovima, stražnjici, trbuhu i grudima.

Ništa ne možete napraviti kako bi se riješili kroničnih strija, ali zato možete umanjiti štetu ako su se relativno nedavno pojavile. Ukoliko ste krenuli na dijetu ili zatrudnjeli, najbolje je od prvog dana masirati kritične zone kremama, losionima ili uljima. Pročitajte što predlažemo:

  • strije u trudnoćiMasirajte područja koja su najviše sklona strijama: bokove, trbuh, stražnjicu i grudi. Koristite rukavice za masažu kako bi potaknuli cirkulaciju i skinuli mrtve stanice kože. Dubinska masaža poboljšava stvaranje kolagena i elastina. Tekstura kože će se poboljšati ako četiri puta dnevno nanosite losione koje uključuju karite maslac, kakao maslac, jojobino ili bademovo ulje, te vitamin E. Ako već imate strije, kroz nekoliko tjedana ćete vidjeti rezultate. Ako se pripremate za debljanje u trudnoći, savjetujemo da nastavite s masažom kroz cijelu trudnoću, pa čak i nakon poroda.
  • Pri masaži možete koristiti i kreme za ožiljke kao što su Scarzone ili Contractubex.
  • Kao što ju hranimo izvana kremama, kožu moramo  hraniti i iznutra. Konzumirajte hranu koja je bogata vitaminima E i C, cinkom i silicijem.
  • Strije koje su se nedavno pojavile možete tretirati laserom, no ovaj ih tretman ne može u potpunosti izbrisati, samo umanjiti. Koristi se kod tamnocrvenih strija jer je laser osjetljiv samo na njih. Za vidljivije rezultate potrebna je serija od barem desetak tretmana, što nije jeftino.
  • Kako bi se riješili starih strija, probajte mikrodermoabraziju. Ova metoda koristi mikro kristale koji poliraju kožu, skidaju gornji mrtvi sloj i stimuliraju rast nove, zdrave i čiste kože. Obratite se stručnom osoblju kozmetičkog studija za ovu tehniku.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!