Napravi svoj maslac za tijelo

maslac za tijelo

Nikad dovoljno mazalica za tijelo! Nakon dugog dana na plaži ili vrućem gradskom suncu, kožu je potrebno osvježiti i nahraniti. Iznutra ju hranite voćem, povrćem i vodom, a izvana bogatim losionima koji će spriječiti gubitak vlage i kožu zaštititi od šetnog utjecaja UV zraka.

Ako se protivite konzervansima i zazirete od parabena, tada je maslac za tijelo iz kućne radinosti prava stvar za vas! Recept se nalazi na blogu One Good ting by Jillee.

Glavni adut ovog "kućnog" preparata za njegu kože je karite maslac, koji se još naziva i shea maslac po nazivu drveta na mali jeziku. Njegova omekšavajuća, njegujuća i zaštitna svojstva glavni su aduti zbog kojih je afrički karite maslac postao pravi kozmetički hit u posljednjih nekoliko godina. Iako ga Afrikanke tradicionalno koriste stoljećima, on je tek nedavno stekao svoju popularnost i u drugim krajevima svijeta. 

Maslac je prirodna žućkasta masnoća koja se dobiva iz koštice shea drveta koja se rastvori i skuha. Upotrebljava se za hidrataciju kože, njegu krhke kose, ali i u pripremi hrane.

Prema afričkim ženama, on može riješiti sve od ožiljaka, lišajeva, osipa, opeklina, do diskoloracije kože, strija i isušenih dijelova kože poput usnica, laktova ili stopala. Prava stvar za ljetnu, isušenu kožu!

Sastojci:

  • 128 grama shea maslaca
  • 64 grama kokosovog ulja
  • 64 grama bademovog ulja (možete ga zamijeniti maslinovim ili jojobinim uljem)
  • aromatično ulje po vašem izboru (predlažemo nešto osvježavajuće i voćno, poput limuna, bergamota, manga ili čak kokosa).

Shea maslac i kokosovo ulje (kruo je na sobnoj temperaturi) stavite u posudu i otopite u vodenoj kupelji ili u mikrovalnoj pećnici. Kada se otopi, neka se ohladi pola sata. Svakih pet minuta promiješajte.

Umiješajte bademovo ulje i aromatično ulje u količini koja vam odgovara. Ostavite neka se u potpunosti ohladi i stvrdne. Pjenjačom ili električnim mikserom izmiješajte mješavinu dok ne dobijete konzistenciju kreme.

Maslac za tijelo prebacite u čistu bočicu (najbolje je koristiti staklenku) i čuvajte na hladnom mjestu.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!