Neka vam koža zablista!

lice, koza, lijepa zena, ljepota, osmijeh, zavodenje

Hladnoća vam je isušila kožu lica i nikako joj ne možete vratiti stari sjaj? U pravu ste kada lice njegujete mlijekom za čišćenje, tonikom i hidratantnom kremom, međutim, to nije dovoljno.

Jednako kao što kožu ranite izvana losionima i kremama, morate ju hraniti iznutra vitaminima, mineralima i dobrim navikama. Donosimo vam nekoliko savjeta koji nisu skupi, a zaista djeluju.

1. Pijete puno vode. Gubitak vode u koži uzrokuje nekoliko faktora, a najvažniji su starenje i gubitak hormona estrogena. Unosom najmanje osam čaša vode dnevno osigurat ćete dovoljnu hidrataciju organizma i kože.

2. Osigurajte dovoljne količine vitamina C koji će pomoći smanjiti bore. On je uključen u proizvodnju kolagena i zaštitu stanica od štete koju prouzrokuju slobodni radikali. Uspješno pomlađuje i obnavlja kožu, te ublažuje pojavu bora. Namirnice bogate vitaminom C su sve vrste paprika (crvena, žuta, zelena), kupus, zelje, jagode, limun, naranče, i brokula. Bezbrižno uživajte u sarmi ove zime!

3. Izbjegavajte alkohol. Iako liječnici preporučuju čašu crnog vina dnevno za zdravlje krvožilnog sustava, kao i u svemu, treba se držati propisane mjere. Pretjerana konzumacija alkohola stvara slobodne radikale koji uzrokuju starenje kože!

4. Zaštitite kožu od UV zraka. UV zrake uzrokuju rak kože i također izazivaju starenje kože nastajanjem bora. Varate se ako mislite kako vam sunce može oštetiti kožu samo ljeti – štoviše, refleksija sunčevih zraka je veća u zimskim mjesecima kada je oko nas snijeg nego kada smo okruženi morem. Redovito koristite hidratantnu kremu sa faktorom zaštite od sunca, a sunčane naočale nosite i zimi. Škiljenjem nastaju bore oko očiju.

5. Naspavajte se. Na površini kože milijuni su stanica na koje svakodnevno utječu štetne tvari iz okoliša. Dok losioni i kreme smanjuju utjecaj ovih štetnih faktora izvana, san je regenerativni faktor iznutra. Probajte si osigurati osam sati kvalitetnog sna, što će pozitivno utjecati na vaše tijelo i kožu.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!