Nemojte pretjerati s čišćenjem lica

ciscenje lica, lice, krema

Koža djeluje poput opne: sprječava nečistoću, ostatke šminke i zagađenje iz okoliša od prodiranja dublje u lice, a s druge strane zadržava vlagu i određene masnoće koje su nam potrebne (da, neke masnoće mogu biti korisne).

Ako pretjerano čistite kožu lica, uklonit ćete previše masnoće, tj. ulja koje štiti vaše lice i održava ga zdravim.

Osobe koje imaju probleme s masnom kožom najčešće spadaju u ovu kategoriju. Pod svaku cijenu žele imati čistu kožu i koliko god da su dobro očistili svoje lice, uvijek im se čini kako je koža i dalje masna i sjajna.

Nemojte koristiti tonike za čišćenje koji sadrže alkohol: on će u potpunosti ukloniti masnoću koja je prirodno prisutna na koži lica. Ako osjećate zatezanje lica ili mislite kako vam je koža izrazito suha nakon čišćenja, ovo je pravi znak za promjenu tonika ili morate smanjiti učestalost čišćenja lica.

umivanjeSimptomi nakon pretjeranog čišćenja lica:

Osip – Kozmetički proizvodi (kreme za lice, losioni za sunčanje, tekući puder, podloga za šminku) koje koristite prodrijet će duboko u kožu ako je njena prirodna prepreka uklonjena. U porama će se nakupljati zajedno s nečistoćama i stvoriti prištiće ili pak uzrokovati osip.

Akne – Čišćenje kože više od dva puta dnevno može prouzročiti paničnu reakciju kože i žlijezde lojnice će početi pretjerano funkcionirati.

Seboroični dermatitis – on predstavlja kroničnu upalu kože koja se javlja na područjima kože gdje su žlijezdama lojnice najbrojnije i najgušće. Tu spadaju vlasište i obrve, koža lica osobito u području između nosa i usta, između usta i brade, te središnji dijelovi prsnog koša, leđa, osobito između lopatica.

Kako biste očistili lice ujutro, ne morate čak ni koristiti tonik. Dovoljno je umiti se mlakom vodom koja će dovoljno ukloniti masnoću noćne kreme). Lice nemojte umivati hladnom ili vrućom vodom jer tako možete oštetiti kapilare. Držite se pravila zlatne sredine i vaša će koža biti zahvalna.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!