Riješite se prhuti u 5 koraka!

Kosa, njega

Prhut je kronično stanje vlasišta, koje karakterizira pojava bjelkastih ljuskica i svrbež. Prhut mogu dobiti i osobe s masnom i osobe sa suhom kožom. Nasreću, problem se danas vrlo jednostavno rješava.

ŠamponDonosimo 6 savjeta kako se učinkovito i trajno riješiti prhuti!

1. Kosu perite nekoliko puta tjedno, čak i ako imate masno vlasište. Stanice kože skupljaju se na tjemenu, a često šamponiranje ih odstranjuje. Ako između dva pranja kose prođe previše vremena, mrtve stanice će formirati nakupine i uzrokovati prhutanje.

2. Koristite posebne šampone koji uklanjaju perut. Takvi proizvodi sadrže ciknov pirition i ketokonazol koji djeluju i na simptome i na uzročnike prhuti. Šamponi s antibakterijskim supstancama uništavaju bakterije tjemena i smanjuju mogućnost infekcije.  Za problematične slučajeve probajte šampon na bazi katrana. Ostavite ga na glavi 5 do 10 minuta, kako bi katran imao vremena djelovati. Ipak ne pretjerujete s njim, izmjenjujte ga s običnim šamponom.

3. Prhut možete liječiti i biljnim šamponima. Primjerice, čajevac je prirodni antibiotik i sprječava razmnožavanje uzročnika.  Prije korištenja, napravite test na koži lakta i opričekajte jedan dan. Tako ćete se uvjeriti da vam čajevac ne uzrokuje alergijsku reakciju.

Kosa4. Povećajte unos vitamina B6 u organizam. Pronaći ćete ga u piletini, tuni, lososu i špinatu. Vitamin B6 pomaže u smanjivanju prhuti i ekcema. Ako ste vegetarijanac, pa ne konzumirate piletinu i ribu, ovaj vitamin možete dobiti i uzimajući dodatke prehrani.

5. Na pojavu prhuti može utjecati stres. Stoga probajte u svakodnevicu uključiti metode opuštanja, poput joge i dubokog disanja. Ne samo da ćete biti bolje raspoloženi, već će i vaše tjeme osjetiti razliku.

D. Šorgić

 Prati nas na Viber Public Chatu!