Rješenje za bore: krema s kurkumom!

krema za lice

Hidratantna krema s aktivnim ekstraktom koji daje curryju prepoznatljiv okus, miris i boju, može pomoći ublažiti bore.

Ako su godine ostavile trag na vašem licu, sitne bore smijalice oko očiju više nisu toliko sitne, a pojavile su se i mrlje koje narušavaju vaš ten, rješenje dolazi u obliku kreme s aktivnom tvari kurkumom!

Kurkuma je sastojak koji daje prepoznatljivu narančastu boju, okus i miris omiljenom indijskom začinu curryju. Kroz dugu povijest ayurvede, kurkuma se koristila za tretiranje mnogih smetnji i tegoba, od loše probave, čireva, rana, pa sve do raka, jer sadrži antioksidanse i ima protuupalna svojstva. Danas se osim kulinarstva koristi u kozmetičkoj industriji, jer njeni sastojci pomažu koži oduprijeti se znakovima starenja.

Starenje je popraćeno stvaranjem slobodnih radikala koji oštećuju membranu stanice i sam DNK,a rezultat je odumiranje stanica. Antioksidansi mogu neutralizirati slobodne radikale i smanjiti njihov štetni učinak – borice i bore, jednako kao i tamne mrlje koje se javljaju sa starenjem.

Kurkuma je također idealno sredstvo za umirivanje nadražene kože osute prištićima, tvrdi doktor Joshua Zeuchner, direktor kliničkog istraživanja Medicinskog centra Mt. Sinai u New Yorku.

Do nedavno se kurkuma nije koristila za stvaranje kozmetičkih proizvoda zbog intenzivnog mirisa i jake boje, međutim, stručnjaci su uspjeli pročistiti u proizvod bez mirisa i ublažiti njenu prepoznatljivu boju.

U kliničkom ispitivanju kreme s kurkumom i niacinamidom, oblikom vitamina B koji je čest sastojak krema, ova se kombinacija pokazala punim pogotkom. Naime, bore i sitne linije ispitanica su se smanjile za 15 posto nakon osam tjedana. Rezultati su objavljeni na godišnjem kongresu Američke akademije dermatologije.

Drugo je istraživanje nad 10 Azijatkinja starih između 25 i 55 godina pokazalo kako je krema s kurkumom smanjila tamne mrlje na licu za 15 posto, također nakon osam tjedana uporabe. Stručnjaci tvrde kako je poboljšanje od samo deset posto vrlo primjetno.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!