Smokve njeguju lice i liječe ubode insekata

smokve 2

Smokve su mnogima omiljeno ljetno voće. Osim što su ukusan i zdrav obrok, mogu se koristiti i za njegu kože lica, liječenje uboda insekata te uklanjanje bradavica. Saznajte kako smokve koristiti za svakodnevnu njegu kože!

Donosimo vam ulomak iz knjige "S placa na lice", autorice Mary Novosel te izdavača EPH Medija, koja sadrži savjete i recepte sa svježim voćem i povrćem za njegu i zdravlje tijela. Pročitajte više o prednostima smokve  i naučite kako ju možete iskoristiti za njegu lica!

Smokve sadrže i do 80 posto vode, a istovre­meno su voće s najvišom razinom prirod­nih šećera, pa su izuzetan izvor energije, a potiču i rad mozga, poboljšavaju koncen­traciju i pamćenje.

Visoke koncentracije glukoze i fruktoze u smokvi predstavljaju zdraviju zamjenu za bijeli (industrijski) šećer. Bogate su željezom, fosforom, kalijem, kalcijem, magnezijem, vitaminima B6, E, C te vitaminom A. Također su bogate i beta-karotenom pa se preporučuje jesti smokve nekoliko dana prije odlaska na sunčanje.

Smokve su bolji izvor vlakana od većine voća. Njihova netopiva vlakna povoljno djeluju na zdravlje debelog crijeva i po­spješuju probavu.

Svježa smokva smirujuće djeluje pri upa­li bronhijalnih putova. Sadrži visok udio vode i prirodnih šećera pa je korisna kod oporavka od iscrpljenosti i kod detoksikacije. Šećer stimulira rad mozga i pojačava pamćenje. U narodnoj je medicini poznato da su usitnjene smokve dobre za čišćenje kože lica, a pomažu i kod akni.

Piling maska za sjajnu i hidratiziranu kožu

Sastojci: dvije smokve, jušna žlica maslinovog ulja

Priprema:

  • Smokve zgnječite vilicom i umiješajte maslinovo ulje tako da dobijete finu pastu.
  • Nanesite na lice lagano ga masirajući i ostavite pet do deset minuta.
  • Masku skinite mlakom vodom i lice osušite ručnikom.

Oblog kod ugriza i uboda

Kod ugriza i uboda insekata, pauka i drugih životinja koristi se oblog od suhe smokve. Smokvu raspolovimo i stavimo na mjesto ugriza.

Mlijeko protiv bradavica

Smokve sadrže protelitički enzim poznat kao ficin. Tvrde smokve daju mlijeko koje se nalazi u plodu i mladim grančicama. To mlijeko uklanja otekline na nožnim prstima i bradavice. Mlijeko se nanosi jednom do dva puta dnevno, tijekom pet do sedam dana.

I naravno, ne zaboravite uživati u smokvama kao ukusnom, zdravom ljetnom obroku!Ordinacija.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!