Stanite na kraj saboterima lijepe kože!

zena-lijepa-njega-prirodno-1

Mnoge blagodati suvremenog života, zapravo su štetne za ljepotu i vitalnost kože!

Ako su korištenje mobitela, duge kave s prijateljima i sjedenje u zadimljenim prostorima dio vaše dnevne rutine, čeka vas iznenađenje! Sve ove navike loše su za vaš izgled!

TelefoniranjeTelefoni i mobiteli!

Poveći računi na kraju mjeseca nisu jedine posljedice svakodnevnog telefoniranja. Studija koju je provelo kalifornijsko sveučilište UCLA pokazalo je da telefonsko čavrljanje u kombinaciji s užurbanim stilom života izaziva socijalni stres. A dobro je poznato kako stres može biti uzrok problematične kože; od pretjeranog lučenja masnoće do nedostatka vlage. Koža zato izgleda umorno, bez sjaja i svježine.

Promijenite životne navike, poradite na kvaliteti privatnog života i uskladite ga s profesionalnim. Umjesto da dva sata dnevno provedete telefonirajući, radije prošećite s prijateljima. Pripazite i na prehranu. Ona mora sadržavati puno voća, povrća i ribe, jer ove namirnice djeluju protuupalno i pomažu koži u borbi protiv stresa.

 Izlaganje UV zrakama!

Sunčeve zrake nisu opasne samo ljeti! Dermatolozi upozoravaju kako i neizravno izlaganje suncu, primjerice tijekom vožnje u autu, može štetiti zdravlju kože. Iako prozorska stakla imaju UV zaštitu, ona uglavnom slučaja štite od UVB, ali ne i od UVA-zraka. Slična je situacija i s automobilskim staklima i naočalama – većina ih ne štiti od obje vrste sunčevih zraka.

Najbolji potez je svakodnevno nanositi kremu koja sadrži adekvatnu zaštitu - čak i kada je vani oblačno vrijeme. Birajte kreme koje osim UV zaštite sadrže i prirodne antioksidanse, te sastojke koji osiguravaju blistavost i svježinu kože.

Čišćenje licaPredugo otvoreni proizvodi!

Koliko puta ste na polici pronašli proizvod za koji se ne možete točno sjetiti kad ste ga kupili? Ili još gore, koliko puta vam se dogodilo da ste jedan takav proizvod, u nedostatku novoga, iskoristili? Kozmetički preparati, primjerice krema za zaštitu od sunca, nakon nekog vremena gube zaštitna svojstva. Također, dio proizvoda sadrži stabilizatore koji s vremenom gube na učinkovitosti.

Imajte na umu da je većina kozmetičkih preparata nakon dvije godine odslužila svoje – čak i ako ste ih "jedva načeli". Za svaki slučaj, na poleđini proizvoda pronaći ćete rok trajanja. Ukoliko niste sigurni smijete li i dalje koristiti neki proizvod, pročitajte deklaraciju i riješit ćete sve nedoumice.

Zadimljeni prostori!

Boravak u zadimljenim prostorima šteti koži više od samog pušenja. Jednom ispuhan dim sadrži veliku količinu nikotina, katrana i ugljični monoksid, a dolazi u direktan kontakt s kožom. Rezultat ovakve "interakcije"  je otpuštanje slobodnih radikala i ubrzano nastajanje bora.

Ako ste osuđeni na suživot s pušačem ili ste i sami pušač potrudite se prostorije u kojima boravite što češće provjetravati. Također, nakon izlaska i dužeg boravka u zadimljenim prostorijama, temeljito očistite lice i nanesite dobru zaštitu.

Kava s mlijekomVelika kava s mlijekom!

Nekoliko je studija u izravnu vezu dovelo konzumiranje kravljeg mlijeka i izbijanje akni. Naime, hormoni iz kravljeg mlijeka mogu podići razinu muškog hormona testosterona, a kao posljedica, koža se brže masti i sklonija je aknama. U mlijeku se pojavljuje i jod koji se koristi za zaštitu krava od infekcija, a on također potiče nastanak akni.

Prije svega, problem probajte riješiti preparativnom kozmetikom. Ako ni novim preparatima i kozmetičkim tretmanima niste riješili problem akni, na neko vrijeme smanjite unos mlijeka i pratite kako vaša koža reagira na novonastale promjene.

D.Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!