Što sve trebate znati o kremama za sunčanje?

Krema za suncanje, ljeto, more, njega, lice

SP faktor koji je napisan na kremi za sunčanje označava stupanj zaštite, odnosno, što je veći broj, to će dulje vaša koža biti zaštićena.

Kreme s UV zaštitom od sunca postale su vrlo važan čimbenik u njezi kože, s obzirom da mogu zaštiti kožu od oštećenja koja mogu prouzročiti UV zrake. Zbog toga je odabir kreme za sunčanje vrlo važan, jer štiti vašu kožu od opasnosti ultra ljubičastog zračenja za vrijeme izlaganja suncu.

kNaime, UV zrake svake godine postaju sve opasnije zbog stanjivanja sloja ozona i ozonskih rupa, koji štiti zemlju od prodiranja štetnog sunčevog zračenja. Što je taj sloj tanji, to je prodor štetnog zračenja veći, na što naša koža nije naviknuta te nam je potrebna dodatna zaštita.

Dugotrajno izlaganje suncu bez zaštite može izazvati ozbiljne opekline, prebrzo starenje kože, staračke pjege, pjegice i bore. Same opekline od kože su vrlo opasne jer mogu izazvati rak kože, a tu upravo "nastupa" krema za sunčanje.

Izračunajte svoj faktor

Ljudi mogu dobiti sunčeve opekline različitog intenziteta, ovisno o količini melanina koju ima pojedina koža. Osobama koje imaju tamniju boju kože, treba im duže da zadobe opekline od sunca. Upravo zbog takvih razlika u boji kože, proizvode se različite kreme, sprejevi i emulzije s različitim SP faktorima, koji daju različite stupnjeve zaštite. Osim toga, potrebno je imati na umu da određeni lijekovi mogu izazvati opekline kože mnogo brže nego inače.

lSP faktor koji je napisan na kremi za sunčanje označava stupanj zaštite, odnosno, što je veći broj, to će dulje vaša koža biti zaštićena. Kako biste saznali koji faktor treba vaša koža, trebat ćete pomnožiti broj minuta koji vam je potreban da vaša koža počne crveniti na suncu bez zaštite s faktorom na bočici. Umnožak predstavlja broj minuta koji možete provesti na suncu, nakon što ste nanesli zaštitni faktor, a da ne zadobijete opekline.

Što kupiti, a što ne?

Kada kupujete kremu za sunčanje, vrlo je važno da pročitate upute na bočici i uvjerite se da krema koju kupujete štiti od UVA i UVB zraka. Naime, postoje određene kreme koje nemaju u sebi filtre koji bi štitili protiv navedenih zračenja. Također, možete biti sigurni isto ako kupujete kremu koja ima filtre "širokog spektra" što znači da štiti i protiv UVA i UVB sunčevih zraka. Krema za sunčanje djeluje na način da apsorbira štetne sunčeve zrake i pretvara ih u toplinu, jer krema u sebi ima sastojke koji to omogućuju.

Naša je preporuka da kupujete nešto skuplje i kvalitetnije kreme od poznatih proizvođača. Mnoge kreme koje možete kupiti "na akciji" u supermarketima i sličnim trgovinama nemaju dovoljno jake filtre, te će vas mnogo kraće štiti od sunca, nego neke druge kvalitetnije kreme. Također, naša je preporuka da kupujete kreme s SPF 15 na više. Svi niži faktori neće vam dati dovoljno dobru zaštitu.

lMitovi

Mnoge osobe još uvijek vjeruju u stare priče naših roditelja kako sunce nije opasno, kako ne možemo izgorjeti ispod odjeće, da ne možete izgorjeti i hladu ili da je dovoljno da nanesete kremu za sunčanje – jednom na dan. Na žalost, to su sve mitovi koji jednostavno ne "drže vodu".

Nanesite kremu za sunčanje samo na dijelove tijela koji nisu prekriti odjećom.
Na žalost, to ne može biti dalje od istine. Osobe koje provode svoje slobodno vrijeme na otvorenom, trebaju posebnu pozornost polagati detaljima, kao što je nanošenje zaštitne kreme na cijelo tijelo, s obzirom da je dokazano mnogi materijali, a posebno pamuk jako dobro propuštaju sunčeve zrake. Prema tome, odjeća vas neće zaštiti od opeklina ako ćete na suncu boraviti dulje vrijeme.

Kada ste u hladu ili boravite u zatvorenom prostoru ne treba vam zaštita od sunca.
Ne samo da ćete bez zaštitne kreme izgorjeti u hladu gotovo jednako kao što ćete izgorjeti na suncu, nego vrlo lako možete izgorjeti i kada se nalazite u zatvorenim prostorima. Naime, UV zrake toliko su jake da vrlo lako prolaze kroz prozore kuća i auta isto kao i kroz odjeću.

Nanošenje kreme za sunčanje jednom na dan je sasvim dovoljno.
Na sreću, većina osoba to zna, no nije na odmet ponoviti da je kremu potrebno nanositi nakon svakog kupanja. Morate biti svjesni, da bez obzira na obećanja da će vas jedno nanošenje kreme štititi satima, to jednostavno nije istina. I najbolja krema neće vas štititi od najjačeg sunca dulje od dva ili dva i pol sata. Nanošenjem kreme samo jednom na dan, gotovo je jednako kao da ju i niste nanesli.

kAko i kupite vodootpornu kremu za sunčanje, ona će vas štititi kada ste u vodi, ali ju ponovno morate nanijeti čim vam se koža posuši. Također, imajte na umu da kremi za sunčanje treba 20-ak minuta da počne djelovati nakon nanošenja.

Ako koristite kremu za sunčanje, vaše tijelo neće proizvoditi vitamin D.
Istraživanja su pokazala da ne trebamo danima ležati na suncu kako bi naše tijelo apsorbiralo dovoljno sunčevih zraka za proizvodnju vitamina D. Normalna količina sunčanja sa zaštitnim faktorom, zdrava prehrana i aktivnosti koje radite na otvorenom dovoljne su kako bi naše tijelo proizvelo dovoljnu količinu vitamina D.

 

Izvor: Žena.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!