Tajna mlađeg izgleda su pune usne

Zubi, usne, ljepota

Žene koje imaju punije i čvršće usne čine se mlađima nego što zaista jesu, tvrde rezultati najnovijeg istraživanja.

Čak i kada borice postanu prave duboke bore, a kosa izgubi svoju mladenačku vitalnost, usnice kakve ima Angelina Jolie mogu ublažiti izgled i skinuti nekoliko godina s lica, tvrde stručnjaci.

Usnice kakve imaju Severina, Angelina Jolie ili Scarlett Johansson mogu pomoći zakamuflirati stvarne godine, pokazalo je istraživanje koje je provelo sedam sveučilišta diljem svijeta.

Iznenađujuće, naborane usne su više rezultat genetskog naslijeđa, na koje nikako ne možemo utjecati, a ne izloženosti suncu, zagađenju i sličnim faktorima iz okoliša.

"Kada smo analizirali osobe koje su izgledale mlađe nego što zaista jesu, iznenadili smo se zbog razlike u njihovim usnama. Ova je karakteristika izuzetno određena genetikom i relativno ju je lako izmjeriti", tvrdi David Gunn, jedan od istraživača projekta.

Stručnjaci su analizirali lica 102 para blizanki starih između 59 i 91 godinu i 162 Britanke stare između 45 i 75 godina. Ustanovili su kako su bore, oštećenja od sunca i staračke pjege podjednako uzrokovani genetskim faktorima i onima iz okoliša, međutim sijeda kosa i debljina usnica su striktno određeni genima.

Iako se mislilo kako se usne stanjuju s godinama, istina je drugačija: one dosegnu svoj maksimalni volumen tek u odrasloj dobi i počnu se stanjivati tek u 30-ima ili 40-ima i mogu umjetno postariti osobu.

Kada su u pitanju žene starije od 60 godina, volumen njihovih usnica varira. Najtanje usnice (od vrha gornje do dna donje) iznosile su tri milimetra, dok su najdeblje usne žena starijih od 60 godina izmjerene od 22 milimetra.

Međutim, žene koje se okreću estetskoj kirurgiji trebaju biti oprezne. Ako žele popuniti svoje usnice i na taj se način pomladiti, trebaju voditi računa o usklađenju debljine usnica s ostatkom lica. Ako je njihovo lice puno izražajnih i dubokih bora, debele i mladolike usne će izgledati neprirodno.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!