Trudnoća i sauna - je li sigurno?

trudnoca trudnica

Odlazak u saunu mladim majkama može zvučati kao idealna metoda za odmor i opuštanje umornih mišića. Je li ovaj način relaksacije ujedno i bezopasan?

Stručnjaci tvrde da bi trudnice trebale izbjegavati saunu neovisno o tome u kojem se tromjesečju nalaze. Niz istraživanja pokazalo je da temperature iznad 39oC znače i povećan rizik od komplikacija tijekom trudnoće.  Trudnice su ionako u osjetljivom razdoblju života i trebaju biti oprezne, a povećana temperatura znači dodatni stres za žensko tijelo.

U brojne promjene koje tijelo doživljava tijekom trudnoće ubrajaju se i povećan protok krvi i niži tlak. Kada se, zbog specifičnih uvjeta saune, krvne žile opuste dolazi do slabijeg protoka krvi u mozak. Buduće majke u takvim trenucima mogu osjetiti nesvjesticu ili se čak onesvijestiti.

Ovo se, naravno, ne odnosi na sve trudnice, ali ako žena ima i drugih problema sa zdravljem visoka temperatura djeluje još nepovoljnije.  No, najnovije saune danas imaju opciju podešavanja temperature na niže razine - one koje pogoduju trudnicama. Najbolje je prije odlaska na jedan takav tretman potražiti savjet svog liječnika.

Stručnjaci ipak i dalje preporučuju izbjegavanje saune tijekom trudnoće. Umjesto njih, trudnice se mogu okrenuti stručnim ili egzotičnim masažama, satovima yoge ili relaksirajućim kupkama. Brojni spa centri imaju i razne tretmane osmišljene posebno za trudnice. Oni su toliko opuštajući i ugodni da doista nema potrebe žudjeti za saunom ili parnom kupelji.

D.Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!