Voće ima ključ vaše ljepote

avokado1

Koliko puta ste čuli kako rajčica pospješuje ljepotu tena ili avokado hidratizira izmučenu kožu? Voće je krcato hranjivim sastojcima i čest je sastojak mnogih kozmetičkih linija kako bi koža bila glatka, hidratizirana i blistava. Međutim, ne morate se uvijek osloniti na skupe brendove proizvođača kako biste dobili rezultate. Sami možete napraviti maske ili kreme za njegu tijela od ovih namirnica!

Avokado

Bogat esencijalnim masnim kiselinama koje regeneriraju, avokado je idealan za suhu, oštećenu i zrelu kožu. Ako joj nedostaje sjaja i života, vitamini A, C, D i E koje skriva, nahranit će ju i učiniti sjajnom.

Ako ste mislili kako avokadu može njegovati samo vašu kožu, pogriješili ste – on je pogodan i za beživotnu kosu. Zgnječite zreli avokado i smjesu nanesite na kosu kako bi ona zablistala novim sjajem i bila podatna.

Masku držite na kosi sat vremena, isperite vodom i normalno našamponirajte kosu uobičajenim preparatom.

Kokos

Kokosovo mlijeko je bogato uljima i vitaminima koji hrane kožu i kosu. Hranjivi sastojci kokosova ulja prodiru u dubinu kože, hidratiziraju ju i zaključavaju vlagu. Ono je idealno za suhu kožu kojoj vraća elastičnost i ljepotu. Na kraju, tko ne uživa u mirisu kokosa koji je sinonim za ljeto I plažu?! Filipinke su nadaleko poznate po svojoj raskošnoj i mirišljavoj kosi. Njihova tajna je kokosovo ulje koje se zagrije i utrlja u kosu. Otkrit ćete svilenkastu i blistavu kosu nakon ispiranja.

Mango

Mango je voće koje se uzgaja više od 5.000 godina. Prema legendi, Buda je sjedio ispod drveta manga kada je doživio prosvjetljenje. Nije nužno kako ćete prijeći na višu razinu svijesti ako svoje tijelo njegujete mangom, ali ćete sigurno biti zaštićeni antioksidansima.

Plodovi manga bogat su izvor vitamina A, C i E, željeza, betakarotena i esencijalnih masnih kiselina. Ključ njegove kozmetičke uporabe leži u koštici koja se preša i iz koje se dobije maslac. Regenerirat će kožu i kosu ako se usitni u kašu i nanese na željeni dio tijela.

Grožđe

Grožđe je pravi rudnik vitamina, minerala, voćnih kiselina, te posebno polifenola, učinkovitih antioksidansa koji štite kožu od starenja, stoga se sve češće pojavljuje kao glavni sastojak mnogih kozmetičkih linija. Ono sadrži tvari koje višestruko učinkovitije u borbi protiv slobodnih radikala, koji uzrokuju starenje kože, od poznatih antioksidansa vitamina C i E. Grožđe je dobar izvor vitamina A, B, C i E, fosforne, vinske, jabučne i limunske kiseline.

Preparati na bazi grožđa čiste koži i sužavaju pore. Iscijedite svježe bobice grožđa u sok (prethodno maknite kožu), dodajte jušnu žlicu meda, malo brašna i maslinova ulja. Sastojke pomiješajte u masku, nanesite na lice, te isperite nakon 15-ak minuta.

Kod pripreme maski iz kućnih radinosti, držite se ovih savjeta:

  • Što je voće usitnjenije, to će hranjivi sastojci bolje djelovati.
  • Uvijek koristite svježe namirnice koje nisu smrznute.
  • Ako vam ostane višak maske ili paste nakon tretmana, čuvajte ju u frižideru nekoliko dana.
  • Izbjegavajte područje oko očiju i usana.
  • Lice ili tijelo isperite mlakom vodom i lagano osušite ručnikom. Nemojte trljati kožu.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!