Za ljeto bez skrivanja

adiva

ADIVA ljekarnici tijekom svibnja u 130 ADIVA ljekarni provode savjetovanja za građane o gljivičnim infekcijama stopala i noktiju, odgovaraju na pitanja o simptomima te savjetuju gdje potražiti stručnu pomoć. ADIVA ljekarne koje provode ova savjetovanja mogu se prepoznati po posteru “Za ljeto bez skrivanja“ na ulaznim vratima ili u izlogu ljekarne.

Gljivične infekcije kože i noktiju jedan su od najčešćih povoda za posjet dermatologu, ali i razloga zbog kojih pacijenti izbjegavaju nošenje lagane ljetne obuće, a ljeto je pred vratima. Dermatomikoze uglavnom nisu opasne bolesti, ali su vrlo neugodne, a liječenje je dugotrajno. Infekciju uzrokuju dermatofiti iz rodova: trihofiton, mikrosporum i epidermofiton, no krivci mogu biti i kvasci te plijesni.

O uzročniku najčešće ovisi koji će dio kože biti zahvaćen gljivičnom infekcijom, ali većinom je svima zajedničko da je to područje upaljeno, crveno, može svrbjeti i ljuštiti se. Infekcija može nastati i na dlakavim mjestima, često na vlasištu, pa tada nastaju okrugla ili ovalna crvena žarišta. Gljivične infekcije noktiju najčešće se mogu vidjeti na nožnim prstima; prve vidljive promjene odnose se na boju nokta koji postaje žućkast ili smećkast, kasnije se zadeblja, mijenja oblik, počinje se lomiti i mrviti da bi se na kraju potpuno odvojio. U tom procesu se često javlja i neugodan miris.

Nastanku gljivičnih infekcija stopala najviše pogoduju dugotrajno nošenje zatvorene obuće i čarapa, loša higijena stopala, vlažna mjesta (npr. bazeni, kupališta), ozljede koje omogućuju lakšu infekciju, ali i neodgovarajuće mjere dezinfekcije i čišćenja u pedikerskim salonima. Posebno moraju paziti osobe smanjenog imuniteta (dijabetičari), stariji ljudi sa smetnjama cirkulacije, sportaši i osobe koje su općenito izložene većim opterećenjima nogu i stopala.

Imate li simptome gljivičnih infekcija kože ili noktiju, ne ustručavajte se tražiti savjet. Posjetite vama najbližu ADIVA ljekarnu u kojoj će ADIVA ljekarnici odgovoriti na svako vaše pitanje vezano uz ove bolesti.

Popis ADIVA ljekarni koje tijekom svibnja provode savjetodavnu kampanju „Za ljeto bez skrivanja“ dostupan je u prilogu časopisa ADIVA PLUS – Moja ADIVA ljekarna i na web stranici www.adiva.hr.

O programu ADIVA

ADIVA – SAVJETOM DO ZDRAVLJA ljekarnički je program koji ima za cilj kvalitetniju ljekarničku uslugu, veću sigurnost pacijenata te promociju ljekarnika u sustavu zdravstvene zaštite.

U posljednjih šest godina ADIVA ljekarnici proveli su opsežne edukativne kampanje za pacijente o rinitisu (upali nosne sluznice), grlobolji, zdravlju očiju, atopijskom dermatitisu, prehladi i gripi, želučano-crijevnim bolestima, povišenom krvnom tlaku, terapiji boli, inkontinenciji, alergijskom rinitisu i astmi, zdravoj trudnoći, ginekološkim bolestima, vitaminima i mineralima, tegobama novorođenčadi, Alzheimerovoj bolesti, liječenju pretilosti, ozljedama mišićno-koštanog sustava i depresiji i anksioznosti.

Ordinacija.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!