Začarani krug atopijskog dermatitisa

Atopijski

Atopijski dermatitis više je od površinskog stanja kože – atopijski dermatitis je kronična sistemska bolest.

Međutim, upravo je snažan svrbež kože jedan od najizraženijih simptoma ove bolesti, a ujedno i glavni krivac za pogoršanje stanja i komplikacije kod velikog broja bolesnika.

Prirodan odgovor na svrbež kože je češanje. No, kod atopijskog dermatitisa, upravo taj prirodni refleks može stvoriti začarani krug. Koža zahvaćena atopijskim dermatitisom već ima uništenu barijeru. Iako donosi trenutno olakšanje, češanje stvara nova oštećenja u barijeri kože, koja povećavaju osjetljivost na iritanse i alergene, ali i otvaraju mogućnost ulaska bakterija koje će uzrokovati upalu kože.

Upalna reakcija na koži pojačava osjećaj nelagode i svrbeža. Jači svrbež poziva na još više češanja i tako u krug, što može dovesti ne samo do pogoršanja simptoma i izgleda kože, već i do ozbiljnih infekcija i zadebljane kože naglašene strukture.

Kako se prestati češati?

Iako je najlogičnije rješenje prestati se češati, to može zahtijevati više mentalne čvrstine nego što se na prvu čini. Srećom, zato postoje savjeti i tehnike koje će olakšati osjećaj svrbeža i izbjeći reakciju češanja.

Prvi je korak otkriti okidače svrbeža i zatim ih naravno, ukloniti ili izbjegavati. Najčešći okidači svrbeža su vrućina i njome uzrokovano znojenje, pa je tako korisno isprati znoj sa tijela nakon fizičkih aktivnosti.

Tuširanje ili kupanje u vrućoj vodi također je jedan od vodećih uzroka svrbeža, pa tako vruću vodu treba zamijeniti mlakom, a klasične sapune koji isušuju i narušavaju barijeru kože pametno je zamijeniti blagim specijalnim gelovima i kupkama bez iritansa. Još jedan klasični uzročnik svrbeža može biti i prašina, pa je zato važno prostor u kojem boravite održavati čistim od prašine, a prilikom čišćenja zaštititi kožu rukavicama i dugim rukavima.

I emotivni stres je okidač

Vuna zna prouzročiti blagi svrbež i na zdravoj koži, a pogotovo na koži oboljelih od atopijskog dermatitisa, pa ju je pametno izbjegavati. Emotivni stres također može biti okidač svrbeža. Iako ga je teško predvidjeti i izbjeći, može se ublažiti tehnikama meditacije i promjenama životnog stila.

Isušena koža također je sklona svrbežu, pa je svakodnevno potrebno koristiti emolijentne kreme. Osim toga, emolijentne kreme prilagođene osjetljivoj koži sklonoj atopijskom dermatitisu mogu i momentalno ublažiti svrbež kod lakših slučajeva.

Kod umjerenog do teškog atopijskog dermatitisa, problemu će ipak biti potrebno pristupiti sustavno te uz pomoć dermatologa pronaći najefikasniji način liječenja.

 Prati nas na Viber Public Chatu!