Besplatna kontracepcija prepolovila broj pobačaja

kontracepcija, kondom, prezervativ

Može li besplatna i dostupna kontracepcija biti učinkovit način smanjenja stope pobačaja? Norveško je istraživanje pokazalo afirmirajuće rezultate, međutim hrvatski stručnjaci nisu toliko uvjereni u sigurnost ove metode.

Norveški su istraživači dijelili besplatnu kontracepciju 3.500 mladih žena starih između 20 i 24 godina u gradovima Tromso i Hamar kroz razdoblje od godinu dana. Ova je dobna skupina odabrana zbog najveće stope pobačaja u toj nordijskoj zemlji.

Ustanovili su kako je 93 posto ispitanica koristilo hormonalnu kontracepciju, a broj korisnica se nije povećao za vrijeme studije. Međutim, poboljšao se kontinuitet korištenja kontracepcije: kada su same morale kupovati kontracepciju, ispitanice su bile sklonije preskakivanju uzimanja terapije jer je cijena za njih bila bitna. Kada su besplatno dobivale zaštitu, u manjoj mjeri su zapostavljale svoje svakodnevne doze.

Na raspolaganju su im bile kontracepcijske pilule, injekcije, flasteri, vaginalni prsteni, spirale, hormonalne spirale i bakrene spirale. Istraživači su ustanovili kako se stopa u dvama gradovima prepolovila nakon godine dana dijeljenja besplatne kontracepcije. Ispitanice su izjavile kako su zadovoljne što mogu imati veći izbor metode kontracepcije, a ne moraju se brinuti o cijeni.

Diljem svijeta, žene pobace 46 milijuna puta godišnje, što je jedan fetus svake dvije sekunde, pokazali su podaci portala Bound4life, prenosi Emax Health. Više od polovice žena koje se odluče na pobačaj su u 20-im godinama.

Prema izvješću Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za 2008.  godinu, broj pobačaja bio je u blagom porastu, a u strukturi pobačaja i dalje su najzastupljeniji legalno inducirani prekidi trudnoće (42 posto, tj. 4.497 od ukupno 10.616).

Zanimala nas je riječ struke: je li ovakav scenarij moguć i u Hrvatskoj. Poznata ginekologinja Sanda Galjer ne slaže se s dijeljenjem kontraceptiva nasumce, bez prethodne konzultacije s ginekologom, s obzirom da je za svaki početak korištenja kontracepcije potreban pregled. Međutim, brojke koje sažimaju mjeru korištenja kontraceptiva nisu nimalo ohrabrujuće.

    dr. Sanda Galjer, spec. ginekologije i porodništva

"Hrvatska je pri dnu europske i svjetske ljestvice zemalja u kojima se koristi kontracepcija - iza nas su samo zemlje kao Albanija, Turska, Bugarska. U Hrvatskoj se oralna hormonska kontracepcija koristi kod pet posto spolno aktivne populacije, a u Nizozemskoj i do 40 posto. S druge strane, koriste se nesigurne metode kontracepcije koje dovode do neželjenih trudnoća i pobačaja", tvrdi ginekologinja Galjer. Ona ističe važnost korištenja oralne hormonske kontracepcije u današnje vrijeme kada su smanjene doze hormona estrogena i uvedeni bolji progesteroni u tabletama. Ovaj korak znatno pridonosi i smanjenju rizika od nastanka karcinoma jajnika.

Kada je u pitanju prosječna cijena kontracepcije u našoj zemlji, na raspolaganju su proizvodi širokog spektra. "Prosječna cijena kontraceptiva u Hrvatskoj iznosi oko 100 kuna za mjesečno pakiranje, a ukoliko se uzme spirala, primjerice Mirena, onda je inicijalna cijena oko 900 ili 1.000 kuna. Međutim, ova je vrsta kontracepcije daleko isplativija jer traje pet godina", smatra doktorica Galjer.

Od kontraceptiva, trenutno su na popisu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje samo Triquillar i Diane pilule (s time da je Diane na listi kao lijek za žene sa sindromom policističnih jajnika).

Istraživanja pokazuju kako 40 posto mlađih parova ne koristi kontracepciju,  a 14 posto mladih se u spolnom odnosu štiti prekinutim snošajem. Oko 31 posto parova iz iste ankete koristi kondome ili kontracepcijske pilule.

Postavlja se pitanje koliko je razvijena svijest o spolno odgovornom ponašanju tinejdžera.

"Spolno odgovorno ponašanje kod mladih mora se pokušati postići jedino trajnom i stručnom edukacijom, a pod time mislim na edukaciju sa stručnjacima iz navedenog ( ginekolozima) koji mogu dati informacije iz prve ruke  i iz svojega iskustva. Sva druga edukacija (internet, prijatelji itd.) je dobra, ali površna i češto uključuje brojne zablude", ocijenila je poznata ginekologinja Sanda Galjer.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!