Bol nakon užitka: jeste li alergični na svoju spermu?

muskarac, krevet, plahta, spavanje, budenje

Iako uz seks vežemo asocijaciju "užitak", za određene muškarce to nije slučaj. Naime, neki muškarci mogu biti alergični na vlastitu spermu. Razviju zagonetnu bolest koja ima simptome poput gripe, a za nju je odgovorna – ejakulacija.

Nizozemski su stručnjaci stali na kraj nagađanjima o "sjemenoj gripi" i 2002. godine ponudili joj ime – sindrom postorgazmičke bolesti (POIS). Simptomi uključuju vrućicu, curenje nosa, izraziti umor i peckanje očiju. Nakon samo jedne ejakulacije, ovi gorući problemi mogu mučiti muškarca i do tjedan dana.

Kako bi testirao tezu o alergiji na vlastito sjeme muškaraca, nizozemski je tim analizirao 45-ero ispitanika kojima je dijagnosticiran POIS.

"Nisu se osjećali bolesnima kada bi masturbirali bez ejakulacije, no čim bi sjeme izašlo iz testisa... postali bi bolesni. Ponekad u roku od nekoliko minuta", objasnio je Marcel Waldinger, profesor seksualne psihofarmakologije Sveučilišta Utrecht, koji je objavio par studija o ovoj bolesti u časopisu Journal of Sexual Medicine.

"Ovi rezultati predstavljaju vrlo bitno otkriće u istraživanju sindroma jer su kontradikcija ideji kako je psihološki uzrok posrijedi, a pokazuju da je autoalergijska reakcija na sjeme najvjerojatniji uzrok". zaključio je Waldinger.

Iako je POIS vrlo rijedak, mnogi muškarci koji pate od njega nisu toga ni svjesni jer su u pravilu previše preplašeni ili posramljeni obratiti se liječniku. Simptomi alergije se mogu ublažiti injekcijama koje sadrže vaše sjeme. U početku je ono vrlo razrijeđeno, no postupno se smanjuje stopa razrijeđenosti. Riječ je o standardnoj terapiji za alergije – hiposenzitizaciji.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!