Britanke pobacile šest puta do 18. godine!

Djevojka, tuga, tinejdzerica

Britanske tinejdžerice ponavljaju pobačaje kada god se "nađu u škripcu": prijavljeni su slučajevi djevojaka koje su do 18. godine čak šest puta prekinule trudnoću!

Seksualna edukacija nije na zavidnoj razini mnogih zapadnih zemalja. Na nesreću roditelja, više od 40 posto tinejdžera je stupilo u seksualne odnose prije nego li su ih roditelji "upoznali sa seksom", pokazalo je nedavno američko istraživanje. Prosječna dob početka spolnih aktivnosti je 12 godina, tako bar tvrde Amerikanci.

Ako primarne informacije ne dobe od roditelja, a njihove škole nemaju prikladne programe seksualnog odgoja, tinejdžeri su ostavljeni u mraku neznanja i nemaju gdje naučiti seksualno odgovorno ponašanje.

Podaci britanskih službi pokazuju kako tinejdžerice koriste pobačaj kao kontracepcijsko sredstvo, a neke su djevojke čak šest puta prekinule trudnoću prije 18. godine!

Prošle je godine gotovo 19.000 Britanki mlađih od 18 godina imalo pobačaj, od kojih je 15.000 kod liječnika bilo drugi put radi prekida trudnoće.

Britansko ministarstvo zdravstva tvrdi kako je 2008. godine 74 djevojaka podvrgnuto trećem pobačaju, a 15 djevojaka mlađih od 18 je prekinulo trudnoću između treći i šesti put!

Aktivisti za pravo na život tvrde kako ove brojke pokazuju da djevojke ne smatraju pobačaj traumatskim iskustvom, nego rutinskim postupkom kojim se rješavaju neželjene djece, čak iako sa sobom povlači rizike po zdravlje i daljnju plodnost.

"Ove se djevojke vraćaju i vraćaju. Tko pazi na njihovo tjelesno i emocionalno zdravlje? Naravno da bi za njih bilo bolje da ni ne zatrudne, ali nitko ne želi postaviti pitanje oko prakse ponovljenih pobačaja. Kada djevojke pobace treći, četvrti put ili više, onda se moramo ozbiljno upitati što se događa", upozorava Julia Milington ili Udruge za pravo na život.

Iako suosjećaju s njima, liječnici tvrde kako ove djevojke ne predstavljaju većinu maloljetne populacije u zemlji, nego ranjivu skupinu mladih žena koje su moguće suočene s raznim problemima u životu.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!