Čak 40 posto mladih ne koristi kontracepciju!

mladi-par-veza-seks-ljubav-prijatelji

Dobna granica stupanja u spolne odnose danas se sve više pomiče unaprijed, a radi nedovoljnog znanja o odgovornom seksualnom ponašanju, posljedice često znaju biti neželjene tinejdžerske trudnoće i spolno prenosive bolesti.

Kada mladi danas stupaju u spolne odnose, koliko znaju o kontracepciji, te koja je uloga obitelji i škole u pravovremenoj i adekvatnoj edukaciji? Odgovore smo pokušali pronaći u razgovoru s doktoricom Dubravkom Brkljačić, specijalisticom školske medicine.

S koliko godina današnja mladež stupa u spolne odnose i koji spol ranije postaje spolno aktivan?

Prema rezultatima istraživanja, mladi danas u prosjeku stupaju u spolni odnos sa 15, odnosno 16 godina dječaci, te 16 i 17 godina djevojčice. Ranije u spolne odnose stupa mladež stručnih škola u odnosu na gimnazije.

SeksKoliko je kontracepcija dostupna mladim generacijama?

Dostupnost, posebno kondoma kao najpreporučljivijeg sredstva u kontracepciji, nije upitna. No, bez usvajanja stava o spolnosti (ponovljeno slušanje o spolnim bolestima, razgovori u školi, čitanje u medijima, savjetovanjima u Školskim ambulantama), kontracepcija nije u pravilnoj uporabi.

Istraživanja pokazuju kako 40 posto mlađih parova ne koristi kontracepciju,  a 14 posto mladih se u spolnom odnosu štite prekinutim snošajem. Oko 31 posto parova iz iste ankete koristi kondome ili kontracepcijske pilule.

U kojoj dobi roditelji moraju obaviti razgovor o spolnim odnosima i mogućim posljedicama koje oni nose?

Već od dječje dobi (svijest o spolu je između 2. i 3. godine) počinju se usvajati stavovi kroz identifikaciju djeteta s istospolnim roditeljem. Uloga majke je naglašenija u psihoseksualnom sazrijevanju djetata. Roditelji, općenito, odgojem pomažu u smislu daljnje separacije i individualizacije. Kad u školi učenici uče o spolnim organima, tada roditelji nastavljaju svoj spontani dijalog s djetetom  u skladu s njegovim potrebama. Takvi roditelji će shvatiti potrebu svog djeteta da se druži s vršnjacima koji će preuzeti pažnju mladih.

Sistematski pregledi pokazali su kako se 90 posto petih razreda povjerava majci, osmih razreda 60 posto, a u prvim razredima gimnazije preko 40 posto mladih će radije pričati s majkom o temama u ljubavi. Samo 10 posto bira oca za sugovornika, a ostatak prijatelje.

Koliko je u nas razvijena svijest o odgovornom spolnom ponašanju?

U školskim knjigama  iz biologije, od petog se razreda (u poglavlju o spolnim organima) detaljno uči o odrastanju. Na satovima vjeronauka obrađuju se poglavlja o seksualnosti na drugi način. U ambulantama Školske medicine mladima se sustavno, u osnovnim i srednjim školama, drže predavanja. Radi se u malim grupama ili kroz radionice, a sve u svrhu upoznavnja mladih s odrastanjem, spolnosti i rizicima spolno prenosivih bolesti.

Mladi i sekualnostIpak svijest o odgovornom spolnom ponašanju nije dovoljno razvijena. Učestalost spolno prenosivih bolesti (klamidije i HPV-a) raste. Fertilitet adolescentica od 15 do19 godina pada, te se zadržava na nivou većine zapadnih zemalja.

Generalni zaključak je da odgoj, obrazovanje i zdravstvena zaštita reproduktivnog i spolnog zdravlja, a time i očuvanje psihofizičkog zdravlja, nisu dostatni.

Kako promicati odgovorno spolno ponašanje, posebno u školama?

Potrebne su određene korekcije u školskom programu i usklađenje učenja u predmetima koji informiraju  mlade  o spolnosti, kako bi razvijale ispravne stavove odgovornog ponašanja prema sebi i spolnosti općenito.

Školski liječnici uz sav entuzijazam, znanje i povezanost sa stručnim timovima škola, zbog velikih normativa u broju pripadajućih učenika po ekipama, ne stignu uvijek provoditi edukaciju u onoj mjeri koliko žele i mogu.

D. Šorgić

 Prati nas na Viber Public Chatu!