Često testiranje ne sprječava klamidiju kod djevojaka

seks-par-veza-problem5

Često testiranje i pravovremeno liječenje infekcije, ne smanjuje učestalost klamidije kod mladih djevojaka. Zaključak je to dugotrajne studije koju je provelo sveučilište Indiana University School of Medicine, a koja je objavljena u siječanjskom broju časopisa Journal of Infectious Diseases.

Unatoč činjenici da su testirane svaka tri mjeseca i liječene kada se javila infekcija, broj djevojaka koje su dobile klamidiju nije se smanjio tijekom studije. Na početku istraživanja 10.9 mladih djevojaka je bilo zaraženo. Nakon 18 mjeseci studije, zaraženo je bilo 10,6 posto ispitanih djevojaka.

KlamidijaUnatoč činjenici da su bile motivirane i vodile dnevnik seksualnih aktivnosti, neke od mladih žena ipak su imale nezaštićene odnose bilo s neliječenim partnerom, ili s novim partnerom – posljedično, infekcije su se javljale jednako često. Stručnjaci su ustanovili kako je 13 posto ponovljenih infekcija bilo rezultat slabog djelovanja antibiotika tijekom ranije infekcije; no gledajući sveukupan broj infekcija, antibiotici su bili učinkoviti u 92.1. posto slučajeva.

Stručnjaci su pritom zadržali biološke uzorke od što je više mladića -  seksualnih partnera ispitanica – bilo moguće, kako bi ustanovili jesu li oni bili zaraženi. "Testirali smo 22 posto partnera ispitanica, a 26.2 posto njih bilo je zaraženo, to je relativno visoka razina infekcije," rekao je autor studije, doktor Byron E. Batteiger, profesor medicine na IU School of Medicine.

Trenutne smjernice preporučuju rutinsko testiranje na klamidiju temeljeno na godinama i povijesti seksualnih odnosa djevojke. No, slične smjernice za muškarce ne postoje.

Također potrebno je mladima koji su seksualno aktivni objasniti  kako se za razliku od drugih bolesti, uspješno izlječena klamidija može ponovno javiti – mladi ne stječu automatski imunitet od nove infekcije.

Klamidija je najčešća izlječiva spolno prenosiva bolest, a uzrokovana je bakterijom zvanom Chlamydia trachomatis. Često nema simptome, te mnogi ni ne znaju da boluju, a češće se javlja kod seksualno aktivnih mladih, engo kod ikoje druge dobne skupine.  Klamidija kod žena uzrokuje upale rodnice, stidnice ili grlića maternice, a ako se na vrijeme ne dijagnosticira i liječi, zahvaća i jajovode i jajnike, te može uzrokovati čak i neplodnost.

D. Šorgić

 Prati nas na Viber Public Chatu!