Cijepivo protiv HPV učinkovita zaštita od analnog raka

Cjepivo, cijepljenje

Često se krivo misli kako humani papiloma virus (HPV) može uzrokovati probleme samo za žene, međutim, njime mogu biti pogođeni i muškarci.

U ovoj skupini, HPV može povećati rizik od dobivanja raka spolnih organa i genitalne bradavice, baš kao i kod žena.

Više od polovice seksualno aktivnih muškaraca koji imat će kontakt sa HPV-om u nekom trenutku u svom životu. Često, virus će sam nestati, bez zdravstvenih problema.

Cjepivo protiv HPV-a je jeftino i učinkovito sredstvo kojim muškarci mogu spriječiti genitalne bradavice i analni karcinom, ako se radi o homoseksualcima, tvrde harvardski istraživači. Zaraza HPV-om spolno je prenosiva bolest i može se proširiti vaginalnim, analnim i oralnim seksom. Gotovo 80 posto slučajeva analnog raka su povezane s dvije vrste HPV-a, a mogu se u potpunosti spriječiti cjepivom, ističu američki istraživači.

Cjepivo za visokorizične muškarce

Harvardski stručnjaci su napravili modele kojima su procijenili omjer troškova i učinaka primjene cjepiva za HPV kod visokorizičnih muškaraca – homoseksualaca. Scenariji su temeljeni na dobi, prethodnoj izloženosti genitalnim bradavicama i statusu zaraze HIV-om. Muškarci koji su HIV pozitivni ujedno su izloženi povišenom riziku od zaraze HPV-om i od analnog raka.

"Cijepljenje homoseksualaca starih između 12 i 26 godina protiv HPV-a je strategija kojom se uz mali trošak dobivaju velike dobrobiti. Ako daljnja istraživanja pokažu kako je cijepljenje učinkovito i protiv vrsta raka povezanih s HPV-om, tada će biti riječ o još učinkovitijoj intervenciji", tvrdi dr. Jane Kim s Fakulteta za javno zdravstvo na Harvardu.

Dodala je kako cijepljenje opće populacije ne bi bio najbolji način sprječavanja analnog raka i genitalnih bradavica, nego bi se prevencija trebala koncentrirati na muškarce koji imaju spolne odnose s muškarcima, s obzirom da oni spadaju u visokorizičnu skupinu.

"Takva će strategija biti vrijedna zdravstvena investicija za visokorizičnu populaciju koja se inače ne oslanja na bilo koji drugi oblika prevencije protiv bolesti koja sa sobom donosi veliki teret zaraze", zaključila je voditeljica studije Kim.

Američko je istraživanje objavljeno u časopisu The Lancet.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!