Cijepljenja protiv HPV-a: majke utječu na kćeri

cijepljenje, cjepivo, doktorica, lijecnica, lijecnik

Ako ste majka i imate kćer, razgovarajte s njom o seksu i zaštiti – istraživanje je pokazalo kako će vaše riječi pasti na plodnije tlo nego što mislite.

Rezultati istraživanja američkih stručnjaka pokazali su kako su studentice sklonije cijepljenju protiv humanog papilloma virusa (HPV) ako su s majkama razgovarale o seksu i ako vjeruju kako bi njihove majke odobrile cijepljenje.

Istraživači Medicinskog fakulteta Dartmouth i Centra za istraživanje raka Norris Cotton, anketirali su gotovo 1.000 studentica. U anonimnom istraživanju su ocijenili razinu seksualno rizičnog ponašanja mladih žena, znanje o HPV-u, percepcije rizika HPV-a, komunikaciju koju su imale s majkom o temama povezanim sa seksom i trenutni status cijepljenja.

Od tisuću ispitanica, 65 posto je bilo seksualno aktivno, a 49 posto je primilo barem jedno od tri serije cijepljenja protiv HPV-a. Djevojke koje se nisu cijepile bile su zaineresiranije za ovaj oblik zaštite ako su vjerovale kako bi njihove majke odobrile ovaj korak. Mlade žene koje su razgovarale o vrijednostima i seksu sa svojom majkom su bile manje zainteresirane u cijepljenje, tvrde stručnjaci.

"Komunikacija između majke i kćeri i odobrenje cijepljenja pokazali su se važnim prediktorima ponašanja djevojaka kada je u pitanju cijepljenje protiv HPV-a, čak i kada su žene bile dovoljno stare da ne trebaju roditeljsko odobrenje", zaključili su istraživači.

Rak vrata maternice nastaje kada su stanice vrata maternice zaražene jednim ili više visokorizičnih tipova HPV-a (humani papiloma virus) koji uzrokuju nastanak nepravilnih stanica, a one se polako razviju u rak.

Svake godine oko 60.000 žena razvije rak vrata maternice u Europi, dok 30.000 umre od tog raka. Najnoviji podaci pokazuju kako više od 225.000 žena žive s ovom bolešću (u fazi liječenja ili ne). U Hrvatskoj od ove vrste karcinoma godišnje oboli preko 400 žena, a zbog neredovitih pregleda više od 200 dama ne uspije na vrijeme izbjeći ili pobijediti ovu smrtonosnu bolest. Ove su brojke zaista poražavajuće jer se većina slučajeva raka vrata maternice može spriječiti putem programa probira i cijepljenja.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!