Cjepivo protiv HPV-a štiti 6 godina

laboratorij, testiranje, cjepivo, mikroskop, znanstvenik

Objavljeni su pozitivni rezultati istraživanja novog cjepiva protiv raka grlića maternice, upravo kada je ono izbačeno na tržište.

Istraživanje je uključilo skoro 800 žena, starih između 15 i 25 godina, koje u to vrijeme nisu pokazivale znakove HPV infekcije. Pola ispitanica je cijepljeno Cervarixom, dok je druga polovica primila placebo. Stručnjaci će ih podvrgnuti testovima na HPV svakih šest mjeseci kroz sljedećih šest i pol godina.

cjepivoCjepivo štiti protiv dva tipa humanog papilloma virusa (HPV-16 i HPV-18), koji se najčešće vežu za rak grlića maternice. Ono je bilo 100-postotno učinkovito protiv ponavljajućih infekcija HPV-om za vrijeme cijelog istraživanja, a pokazalo je 95-postotnu učinkovitost protiv slučajnih infekcija virusom. Koncentracije protutijela za HPV 16 i 18 ostale su prisutne u organizmima žena u većoj razini kod cijepljenih žena, nego nakon infekcije HPV-om prirodnim putem.

Cjepivo Cervarix je također zaštitilo žene protiv slučajnih infekcija vrstama HPV-31 i HPV-45, koje također povezujemo s rakom grlića maternice, tvrde liječnici koji su vodili studiju.

"Iako su daljina testiranja potrebna kako bi se potvrdili dugoročni učinci, u svjetlu podataka našeg istraživanja, očekujemo da se zaštita nastavi mnogo godina", zaključili su istraživači.

Cjepivo Cervarix je na tržište izbacila farmaceutska kuća GlaxoSmithKline u listopadu.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!