Djevojčice na pragu zrelosti s devet godina!

djevojcica, tuga

Danskim istraživanjem je ustanovljeno kako je prosječna dobna granica ulaska u svijet spolne zrelosti djevojčica pala ispod desete godine života, piše Daily Mail. Tako sve više djevojčica ulazi u pubertet u osnovnoj školi.

Nakon što su pregledali 1.000 djevojaka, istraživači Sveučilišne bolnice u Kopenhagenu su zaključili kako su grudi počele rasti djevojčicama godinu dana ranije nego što je to bio slučaj prije 20 godina – oko devet godina i deset mjeseci. Usporedbe radi, djevojčice su bile na pragu zrelosti oko 15. godine prije stotinjak godina.

Znanstvenici naglašavaju ozbiljne implikacije za tjelesno i emocionalno zdravlje djevojčica. Izrazili su strahove kako bi raniji ulazak u pubertet mogao povisiti rizik razvijanja raka dojke i srčanih oboljenja zbog produljene izloženosti hormonu estrogenu.

"Ako djevojčice ranije sazriju, u ranijoj se dobi susretnu s tinejdžerskim problemima i sklonije su bolestima kasnije u životu. Trebali bismo biti zabrinuti, bez obzira na moguće razloge. Jasno je kako nešto utječe na našu djecu: bilo to brza hrana, kemikalije iz okoliša ili nedostatak tjelesne aktivnosti", tvrdi dr. Anders Juul, voditelj istraživanja.

Neki stručnjaci smatraju kako su povećana stopa pretilosti i prehrambene promjene u pozadini ovog fenomena.

Pubertet je razdoblje u kojem do tada spolno nezreli dječaci i djevojčice prolaze kroz promjene čiji je rezultat tijelo spolno sposobno za reprodukciju, te fizičko sazrijevanje

Kod ženskog spola dolazi do prve menstruacije i ovulacije, te fizičkih promjena: bokovi se zaobljuju, grudi i dlačice rastu, a glas se produbljuje. Osim tjelesnih promjena, dolazi i do psihičkog sazrijevanja - adolescencije, koja se ne događa potpuno istovremeno s tjelesnim sazrijevanjem, nego obično pubertet završi prije 20. godine, a psihičko sazrijevanje rijetko završi prije 20. godine.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!