Dokazana dugotrajna učinkovitost cjepiva protiv HPV-a

cijepljenje, zena, cjepivo

Međunarodnim je istraživanjem ustanovljeno kako je četverostruko cjepivo proti HPV-a dobrobitno jer sprječava pojavu bradavica i izraslina povezanih s HPV-om tipa 6, 11, 16 i 18.

Humani papiloma virus (HPV) je najčešća spolno prenosiva bolest koja pogađa i žene i muškarce. Procjenjuje se da je oko 80 posto seksualno aktivnih ljudi zaraženo nekom vrstom ovog virusa. Do sada su stručnjaci potvrdili postojanje više od stotinu tipova HPV-a, od kojih je većina bezopasna za zdravlje, međutim, postoje oblici koji su najčešći uzročnik raka vrata maternice.

Tipovi 16, 18, 31 i 33 dokazano uzrokuju maligne promjene na vratu maternice, zbog čega su i najopasniji. Uz maligne promjene, ovi tipovi HPV-a mogu uzrokovati i izrasline, tzv. kondilome koji najčešće rastu u grozdovima, unutar rodnice i oko anusa.

U Hrvatskoj od ove vrste karcinoma godišnje oboli preko 400 žena, a zbog neredovitih pregleda više od 200 dama ne uspije na vrijeme izbjeći ili pobijediti ovu smrtonosnu bolest. Spomenute su brojke zaista poražavajuće jer se većina slučajeva raka vrata maternice može spriječiti putem programa probira i cijepljenja. Cjepivo protiv HPV tipa 6, 11, 16 i 18 može spriječiti oko 70 posto slučajeva raka vrata maternice i 90 posto slučajeva pojave genitalnih bradavica.

Međunarodna je skupina istraživača odlučila analizirati koliko je zapravo korisno ovo cjepivo kada je u pitanju sprječavanje "manje opasnih" bolesti. Proučili su podatke preko 17.000 ispitanika starih između 16 i 26 godina . Žene su podijeljena u dvije skupine: ispitanice prve skupine su primale cjepivo protiv HPV-a prvi dan istraživanja, nakon dva mjeseca te nakon šest mjeseci, a žene iz druge skupine su primale placebo.

Cjepivo se pokazalo vrlo učinkovitim (96 do 100 posto) kod žena koje prethodno nisu bile izložene virusu i koje su bile cijepljene protiv njega. Ono je uspjelo spriječiti početne izrasline koje vežemo uz HPV tip 6, 11, 16 i 18 kroz sljedeće četiri godine. Stopa genitalnih bradavica smanjena je za 83 posto.

Autori studije tvrde kako je produljena učinkovitost cjepiva u sprječavanju početnih izraslina iznimno bitna: "Ove se izrasline jave nakon zaraze, a njihovo smanjenje je najraniji primjetljiv plus cijepljenja. Rani stupanj izraslina u cerviksu i vagini važni su iz javnozdravstvene perspektive, jer su dijagnoza, praćenje pacijenta i liječenje ovi čestih izraslina povezani s povećanom tjeskobom, morbiditetom i troškovima zdravstvene skrbi", objasnili su istraživači za British Medical Journal.

K Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!