Dokazana veza spolne bolesti i raka prostate

zabrinutost, ured, stres, tjeskoba, glavobolja, bol, depresija

Najnovija je studija ustanovila povezanost česte spolno prenosive bolesti trihomonadnog kolpitisa i rizika od razvijanja naprednog raka prostate kod muškaraca.

Jedan od mogućih faktora rizika za razvijanje raka prostate je upala, koja igra ključnu ulogu u razvoju naprednog oblika raka prostate, međutim, točni izvor te upale nije jasan. Trihomonadni kolpitis, koja pogađa 174 milijuna ljudi diljem svijeta svake godine, najčešća je spolno prenosiva infekcija nevirusnog tipa. Ona može uzrokovati upalni proces u prostati.

Istraživači su analizirali uzorke krvi 673 muškarca s rakom prostate i usporedili status infekcije na temelju razine protutijela kod 673 ispitanika koji nisu bolovali od ove zloćudne bolesti.

U žena se javlja bolna upala rodnice i stidnice popraćena svrbežom i obilnim pjenastim, žućkastim iscjetkom neugodnog mirisa. U muškaraca su smetnje blaže, očituju se pri mokrenju ili dolazi do upale glansa penisa.

Pojava infekcije Trichomonas vaginalisom povezana je s dvostrukim povećanjem rizika od naprednog oblika raka prostate, te tri puta veće povećanje kod raka prostate koji će rezultirati smrću.

S obzirom da postoji mali broj faktora rizika za razvijanje ovog oblika raka, stručnjaci su zadovoljni rezultatima istraživanja, koji bi mogli uvelike pomoći smanjiti broj dijagnoza ovog agresivnog oblika raka.

"Rak prostate vodeći je oblik raka muškaraca zapadnih zemalja, te je drugi po redu koji uzrokuje najviše smrti. Identificiranje rizika faktora za smrtonosni oblik raka prostate nudi najveću mogućnost za smanjenjem patnje", tvrdi Jennifer Stark, autorica studije.

Ova se infekcija lako liječi antibioticima, a prevencija ili rano otkrivanje infekcija Trihomonadnog kolpitisa može pomoći spriječiti rak prostate kod mnogih muškaraca. Problem je to što čak tri četvrtine muškaraca koji su zaraženi Trichomonas vaginalis nisu toga ni svjesni jer nemaju nikakve simptome upale.

K. H.

 Prati nas na Viber Public Chatu!