Gonoreja uskoro postaje otporna na antibiotike?

Virusi, bakterije

Spolno prenosiva bolest gonoreja mogla bi postati otporna na lijekove ako znanstvenici uskoro ne smisle nove načine liječenja, upozorili su vodeći stručnjaci za seksualno zdravlje.

k"Riječ je o vrlo pametnoj bakteriji. Ako se taj problem ne riješi, postoji stvarna mogućnost da će gonoreja postati infekcija iznimno teška za liječenje", rekla je britanska liječnica dr. Catherine Ison.

Gonoreja je vrlo česta seksualno prenosiva bakterijska infekcija. Ako se ne liječi može dovesti do upalne bolesti zdjelice, izvanmaternične trudnoće i neplodnosti žena.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje kako svake godine, među osobama u dobi od 15 do 49 godina ima najmanje 340 milijuna novih slučajeva izlječivih spolno prenosivih bolesti - uključujući sifilis, gonoreju, klamidiju i trihomonijazu.

Sadašnje se liječenje gonoreje, u većini zemalja, sastoji od jedne doze antibiotika bilo cefiksimom ili ceftriaksonom. Međutim, loša je vijest da su ove spolno prenosive bakterije počele biti otporne na liječenje antibioticima.

"Ceftriakson i cefiksim su još uvijek vrlo učinkoviti, međutim, postoje znakovi koji nagovještavaju mogući otpor, posebice na cefiksim. Stoga spomenuti sastojci uskoro više neće biti dobar izbor", izjavila je dr. Catherine Ison.

kLiječnica je naglasila kako je najbolji način za smanjenje rizika - uz poticanje uporabe kondoma koji zaustavljaju širenje spolno prenosivih bolesti - liječenje gonoreje s dva antibiotika u isto vrijeme.

Riječ je o tretmanu koji se primjenjuje kod liječenja nekih drugih bolesti poput tuberkuloze. Hoće li ovakav način liječenja gonoreje uskoro postati stvarnost, pokazat će vrijeme.


K. Ramić

 Prati nas na Viber Public Chatu!