HPV infekcija se teže liječi kod neobrezanih muškaraca

Penis, genitalije, spolni organ

Iako su prethodna istraživanja pokazala da neobrezani muškarci nisu izloženi povećanom riziku od humanog papiloma virusa, čini se kako se HPV infekcija ipak teže liječi kod ovih pripadnika muškog roda. Pokazali su to rezultati istraživanja objavljenog u časopisu Journal of Infectious Diseases.

kRezultati studije bi mogli pomoći u otkrivanju odgovora na pitanje zašto su neobrezani muškarci skloniji većem riziku za razvoj karcinoma penisa. Znanstvenici bi, osim toga, mogli steći uvid u načine na koje obrezivanje utječe na rizik partnera za razvoj infekcije.

U studiji sveučilišnog Centra za istraživanje karcinoma s Havaja sudjelovalo je 357 muškaraca – njih 290 je bilo obrezano. Sudionici su redovito testirani na HPV svaka dva mjeseca. Do kraja istraživanja, znanstvenici su identificirali 536 HPV infekcija, međutim, njihove su stope bile iste kod obrezanih i neobrezanih muškaraca. S druge strane, među neobrezanim je muškarcima HPV infekcija glavića penisa trajala prosječno 154 dana, u usporedbi s 91 dan kod obrezanih muškaraca.

Istraživači upozoravaju da ostaje nejasno zašto je obrezivanje povezano s količinom vremena potrebnog za liječenje virusa ili bi li obrezivanje moglo spriječiti širenje HPV-a. Jedna je mogućnost da je prijenos HPV-a na spolnog partnera učinkovitiji kod obrezanih muškaraca zbog dužeg trajanja njihove infekcije, zaključili su znanstvenici.


K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!