Jeste li razgovarali o seksu sa svojim tinejdžerom?

majka i kci, obitelj, tinejdzer

Istraživanje je pokazalo kako se roditelji odluče za razgovor o seksu s djecom kada je već prekasno.

Stručnjaci napominju kako roditelji nisu u toku s pravim stanjem stvari: podcjenjuju znanje svoje djece o seksu, jednako kao njihovo zanimanje i ponašanje. S druge strane, pretvaraju se i naivno misle kako su njihova djeca premlada "za te stvari".

"Ovo je zahtjevna tema za mnoge roditelje, ali razina seksualnih aktivnosti mnoge djece se pomakla prema gore kada govorimo o inicijaciji – sve se mlađi tinejdžeri upuštaju u prvi seksualni odnos. Razgovaranje o seksu pomaže zbog prevencije bolesti, neželjene trudnoće, pa čak i oko problema u vezi", tvrdi Alan Hilfer, direktor psihologije pri njujorškom Medicinskom centru Maimonides.

Kalifornijski su stručnjaci u istraživanje uključili 141 roditelja i njihovu djecu staru između 13 i 17 godina. Postavili su pitanja svim ispitanicima o ljubljenju, držanju za ruke, mjesečnici, kontracepciji, odbijanju seksa i svim vrstama seksualnih aktivnosti koje su povezane s određenim razvojnim stupnjem djece.

tinejdžeriViše od polovice djece je imalo iskustva s "dodirivanjem genitalija" prije nego li su ih roditelji posjeli i razgovarali o seksu, zaštiti i spolno prenosivim bolestima. Na nesreću roditelja, više od 40 posto tinejdžera je stupilo u seksualne odnose prije nego li su ih roditelji "upoznali sa seksom".

Otprilike dvije trećine ispitanih tinejdžera je izjavilo kako nikada nisu razgovarali s roditeljima o upotrebi prezervativa prije nego što su se upustili u seksualne odnose.

Kada je u pitanju razlika među spolovima, u pravilu roditelji kasnije razgovaraju s dječacima.

Stručnjaci napominju kako roditelji trebaju pogledati stvarnosti u oči i ne zavaravati, misleći da su njihova djeca premlada. "Poricanje, naivnost i bilo koje druge emocije su odgovorne za ovakav trend. Roditelji se sjećaju sebe kada su išli u sedmi razred i kako nisu radili ništa tome slično. Stvarno stanje stvari jest da je prošlo kojih 25 godina od njihove mladosti i da se stvarnost promijenila", sažima doktor Lawrence Friedman, direktor adolescentske medicine pri Sveučilištu u Miamiju.

Ako imate tinejdžera u kući, pripremite se na jedan ozbiljan razgovor i obavite ga prije nego što mislite da je potrebno:

  • dobro razmislite o dobi prikladnoj za stupanje u prvi seksualni odnos i shvatite kako je to prekasno – oduzmite dvije godine
  • poduzmite prvi korak jer je vašim tinejdžerima neugodno započeti takav razgovor
  • postavljajte svom djetetu pitanja, možda ga zanima nešto posebno
  • nemojte nastupiti osuđivački – seks je prirodna potreba i ne smijete djetetu usaditi sram ili strah zbog normalnih osjećaja
  • informirajte dijete o bolestima, ali nemojte ga preplašiti.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!