Karakter može predvidjeti plodnost!

sretna obitelj

Reproduktivni uspjeh muškaraca i žena je pod direktnim utjecajem karakternih osobina, pokazali su rezultati istraživanja Sveučilišta Sheffield.

Studija objavljena u najnovijem izdanju časopisa Proceedings of the National Academy of Sciences, otkriva kako su žene s višom razinom neuroticizma (skupni naziv za funkcionalne poremećaje s psihičkim uzrocima) i ekstrovertirani muškarci, skloniji rađanju većeg broja djece, u društvima s tradicionalno višom stopom nataliteta.

kIstraživanje je također otkrilo da su žene sklonije neuroticizmu također sklonije rađanju djece sa smanjenim indeksom tjelesne mase.

Sudionice istraživanja s natprosječnom razinom neuroticizma, sklone tjeskobi, depresiji i ćudljivom ponašanju, imale su 12 posto više djece od žena s ispodprosječnim stupnjem neuroticizma. Ovaj odnos je bio jači među ženama više društvene klase.

Kad je pak riječ o muškarcima, pojedinci s natprosječnom razinom ekstrovertiranosti, skloni druželjubivosti i brzom sklapanju prijateljstava imali su 14 posto više djece od introvertiranih pripadnika muškog spola.


K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!