Koja je evolucijska uloga gay muškaraca?

obitelj otac djeca

Homoseksualci, čini se, imaju važnu ulogu u širenju i nastavljanju obiteljskih, ali i svojih gena, tvrdi nova studija.

IgraIako gay muškarci ne mogu imati svoju (biološku) djecu, često se nađu u ulozi "super ujaka i stričeva" - rodbine koja posvećuje puno vremena, pozornosti i energije djeci unutar svoje obitelji. Ovo altruistično ponašanje može unaprijediti život i osobine njihovih mladih srodnika, ali i doprinijeti evolucijskom preživljavanju gena za istospolnu seksualnu privlačnost, tvrde psiholozi sa kanadskog sveučilišta Lethbridge.

Znanstvenici su studiju proveli na otoku Samoa, gdje su homoseksualni muškarci prepoznati kao zasebna spolna grupa, zvana "fa'afafine" - niti muškarci niti žene.

Prethodne studije pokazale su kako su  "fa'afafine" puno skloniji altruističnom ponašanju prema nećacima i nećakinjama, nego samoanske žene ili heteroseksualni muškarci. Pritom altruistično ponašanje iskazuju kroz niz aktivnosti, poput čuvanja djece, učenja i plaćanja zdravstvene skrbi i školovanja.

U ovoj studiji, stručnjake je zanimalo je li altruizam ograničen samo na djecu unutar obitelji ili na svu djecu, u općenitom smislu. Rezultati su pokazali kako je velikodušno ponašanje "fa'afafina" najčešće usredotočeno na vlastite nećake i nećakinje.  

UčenjeAutori studije naglasili su kako je samoanska kultura vrlo lokalizirana i usredotočena na usko povezane obitelji. S druge strane, zapadna društva sklonija su visokoj razini individualizma i homofobiji. No, samoanska kultura fokusirana na zajednice možda je dobar pokazatelj okoline u kojoj se homoseksualnost razvijala tijekom prošlosti.

Studija je objavljena u časopisu Psychological Science.


D.Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!