Kondomi ne smanjuju seksualno zadovoljstvo!

kondom, prezervativ

Ako ste do sada bili uvjereni kako parovi koji koriste kondom ne uživaju jednako kao i partneri koji ga ne koriste, znajte kako ste živjeli u zabludi! Potvrdilo je to i najnovije američko istraživanje o seksualnim navikama muškaraca i žena u dobi od 18 do 59 godina.

Sudionici istraživanja su siguran seks uz upotrebu kondoma ocijenili kao "iznimno uzbudljivim i ugodnim" – jednako kao i seks bez kondoma.

kStudija je također pokazala da muškarci nisu imali problema s održavanjem erekcije nakon stavljanja kondoma. Većina ispitanica je također potvrdila da tijekom seksa ne mogu procijeniti je li kondom prekriven lubrikantom ili nije.

"Vjerujemo da će rezultati našeg istraživanja potaknuti partnere na češću upotrebu kondoma jer na taj način možemo spriječiti spolno prenosive infekcije i neželjenu trudnoću", poručuju autori istraživanja.

Najčešći način prijenosa spolno prenosivih infekcija je nezaštićenim seksom. Ove bolesti uključuju genitalni herpes, hepatitis B, klamidiju, sifilis, gonoreju i HIV. Američki stručnjaci naglašavaju kako se 25 posto mladih godišnje zarazi spolno prenosivom bolesti, a 50 posto seksualno aktivnih odraslih osoba, iznad 25 godina, dobit će jedno od navedenih bolesti.

kNajopasnija spolno prenosiva infekcija je HIV koji uzrokuje AIDS, odnosno sindrom stečene imunodeficijencije. Lijekovi mogu kontrolirati i produžiti život, no bez pravilnog liječenja, većina osoba umre između 10 i 15 godina nakon infekcije.  

Druga seksualno prenosiva infekcija koja skraćuje život je HPV, a može uzrokovati rak debelog crijeva i vrata maternice. Sveukupna petogodišnja stopa preživljavanja raka grlića maternice, navode američki stručnjaci, iznosi 72 posto.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu The Journal of Sexual Medicine


K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!