Kontracepcija godišnje spasi četvrt milijuna života!

kondom, prezervativ

Korištenje kontracepcije spašava godišnje više od četvrt milijuna života, bilo zbog izbjegavanja smrti rodilja pri porodu ili nestručnih pobačaja, navodi se u izvješću objavljenom u medicinskom časopisu Lancet.

Prije četiri godine (u 2008. Godini) 355.000 žena je umrlo pri porodu ili zbog ilegalnih pobačaja, stoji u izvješću objavljenom u medicinskom časopisu Lancet. S druge strane, spriječeno je više od 250.000 smrtnih slučajeva upotrebom kontracepcije.

"Kad bi sve žene u zemljama u razvoju koje žele izbjeći trudnoću koristile učinkovite metode kontracepcije, broj smrti rodilja pao bi daljnjih 30 posto", navodi se u istraživanju.

Istraživanje koje je vodio John Cleland s londonskog Fakulteta higijene i tropske medicine objavljeno je uoči londonskog summita o planiranju obitelji koji organizira zaklada Billa i Melinde Gates, a čiji je cilj promovirati prava 120 milijuna žena i djevojaka na pristup stručnoj pomoći u planiranju obitelji.

U radu se ističe da je porast korištenja kontracepcije u svijetu tijekom proteklih 20 godina smanjio broj umrlih rodilja za 40 posto.

Zemlja je sada dom sedam milijardi osoba, a očekuje se da će ju do 2050. godine naseljavati 9,3 milijarde, stoji u procjenama Ujedinjenih naroda.

Diljem svijeta, žene pobace 46 milijuna puta godišnje, što je jedan fetus svake dvije sekunde, pokazali su podaci portala Bound4life, prenosi Emax Health. Više od polovice žena koje se odluče na pobačaj su u 20-im godinama.

Prema izvješću Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za 2008.  godinu, broj pobačaja bio je u blagom porastu, a u strukturi pobačaja i dalje su najzastupljeniji legalno inducirani prekidi trudnoće (42 posto, tj. 4497 od ukupno 10.616). Istraživanja pokazuju kako 40 posto mlađih parova ne koristi kontracepciju, a 14 posto mladih se u spolnom odnosu štiti prekinutim snošajem. Oko 31 posto parova iz iste ankete koristi kondome ili kontracepcijske pilule.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!