Kontracepcijske tablete ne uzrokuju debljanje!

Kontracepcija

Rezultati najnovije studije Istraživačkog centra Oregon su pokazali kako je uvjerenje da oralni kontraceptivi uzrokuju debljanje u potpunosti lažno!

"Već se samo jednim posjetom popularnim internetskim tražilicama možete uvjeriti kako se o mogućnosti debljanja izazvane kontraceptivima raspravlja diljem kugle zemaljske. Žalosno je što zbog pogrešnog uvjerenja o oralnoj zaštiti od trudnoće mnoge mlade djevojke odbacuju ovu mogućnost zaštite od trudnoće, izlažući se većem rizik od neplaniranog začeća", upozorava voditeljica istraživanja dr. Alison Edelman.

jDakle, oralni kontraceptivi ne uzrokuju debljanje! Estrogen prisutan u kontracepcijskim tabletama može kod nekih žena uzrokovati osjećaj napuhnutosti, međutim on obično brzo nestaje. S druge strane, progestin iz oralne kontracepcije može blago povećati apetit.

Međutim, istraživanja su pokazala da žene često počinju koristiti oralnu kontracepciju tijekom životnog perioda koji se podudara s promjenama u težini. Na taj se način kontracepcijske tablete nepošteno okrivljuje za debljanje.

Istraživanja su pokazala da, osim što štiti od neželjene trudnoće, oralna kontracepcija ima i druge prednosti. Tako oralni kontraceptivi mogu poslužiti za učinkovito liječenje akni kod žena.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Human Reproduction.


K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!