Kontracepcijske tablete nisu povezane sa srčanim udarom

kontracepcijske tablete

Suprotno ranijim pokazateljima koji su sugerirali kako žene na kontracepcijskim tabletama imaju veći rizik od bolesti srca, novo proučavanje medicinske literature nije pronašlo vezu između srčanih napada i takozvane mini-pilule.

Spomenute tablete sadrže hormon progestin, ali ne i estrogen koji se nalazi u ostalim oralnim kontraceptivima. Rezultati vrijede i za druge kontracepcijske metode na bazi progestina, poput injekcija i implantata.

kMilijuni žena širom svijeta uzimaju kontraceptive bazirane na progestinu. Iako su kombinirana kontracepcijska sredstva koja sadrže progestin i estrogen popularnija, o njihovoj sigurnosti se još uvijek raspravlja.

"Žene s povećanim rizikom od srčanih bolesti, kao što su teške pušačice ili dame s visokim krvnim tlakom, bi trebale razmisliti o prebacivanju na mini-pilule ili neki drugi kontracepcijski proizvod na bazi progestina", poručuje dr. Chrisandra Shufelt, predstavnica medicinskog centra Cedars-Sinai iz Los Angelesa.

Znate li sve o tabletama koje vas štite od neželjene trudnoće? Nemojte biti žrtva zablude. Provjerite svoje znanje. Donosimo top 8 mitova o oralnoj kontracepciji.

 

K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!