Kontracepcijske tablete poboljšavaju pamćenje!

Zena razmislja, misliti, mozak

Kontracepcijske tablete povećavaju veličinu pojedinih dijelova ženskog mozga za tri posto, poboljšavajući pamćenje i socijalne vještine, tvrde austrijski znanstvenici.

Pitate se na koji su način istraživači došli do ovakvog zaključka? Odgovor glasi: skenirajući magnetskom rezonancijom mozgove žena koje upotrebljavaju oralnu kontracepciju i dama koje nikada nisu koristile tablete za sprječavanje trudnoće.

kA rezultati su pokazali sljedeće: žene koje su svakodnevno uzimale oralnu kontracepciju imale su povećanu veličinu određenih područja mozga od dama koje snu upotrebljavale tablete za zaštitu od trudnoće.

Spomenuta povećana područja su povezana s vještinama kao što su pamćenje i konverzacija.

“Veći volumen određenih područja mozga može poboljšati funkciju za koju su spomenuti dijelovi zaduženi. Velika je vjerojatnost da će promjene ponašanja izazvane oralnim kontraceptivima utjecati na vještine koje su ionako bolje razvijene kod žena u odnosu na muškarce. Riječ je primjerice o pamćenju", izjavila je dr. Belinda Pletzer sa Sveučilišta Salzburg.

Istraživanjem je otkriveno kako kontracepcijske tablete ne mijenjaju ukupnu veličinu mozga. Uz to, znanstvenici još uvijek nemaju odgovor na pitanje vraćaju li se povećani dijelovi mozga u originali oblik nakon prestanka uzimanja kontracepcijskih tableta.

 

Ordinacija.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!