Kontracepcijskim tabletama protiv akni

Akne, pristici, lice

Oralni kontraceptivi mogu poslužiti za učinkovito liječenje akni kod žena. Naime, liječnici godinama koriste kontracepcijske tablete kao neslužbeni tretman za akne. No, dobra vijest kaže kako je američka Agencija za hranu i lijekove odobrila upotrebu nekoliko oralnih kontraceptiva u svrhu liječenja akni.

Bez obzira na njihovu učinkovitost, oralni kontraceptivi se ne koriste kao prva linija obrane protiv akni. Liječnici ih često propisuju nakon što pacijentica isproba druge mogućnosti liječenja. Za najbolje rezultate, oralni kontraceptivi se koriste u sprezi s drugim tretmanima za akne poput topijskih retinoida.

Na koji način djeluju?

Oralne kontracepcijske tablete su sastavljene od kombinacije estrogena i progestina. Oni mijenjaju prirodni ženski reproduktivni ciklus. Većina oralne kontracepcije koristi etinil etradiol kao estrogen sastojak. Budući da ove tablete smanjuju količinu testosterona u tijelu, one često ublažavaju izbijanje akni uzrokovano hormonima. Kad je proizvodnja testosterona potisnuta, količina masnoće proizvedena od strane žlijezda lojnica se smanjuje. Mogućnost začepljenja pora je također smanjena.

Za žene sa sindromom policističnih jajnika, oralni kontraceptivi mogu biti osobito korisni u čišćenju lica od akni uzrokovanih ovom hormonskom bolešću. Određeni oralni kontraceptivi sadrže progesteron koji može pomoći u ograničavanju količine androgenih hormona, čime se smanjuje izbijanje akni. Kontracepcijske tablete mogu pomoći i kod drugih simptoma sindroma policističnih jajnika, kao što je pretjerana dlakavost.

Ovisno o formulaciji, neki oralni kontraceptivi mogu podići razinu testosterona u organizmu i na taj način pogoršati akne. Ako ste u potrazi za tabletama koje će vam omogućiti kontrolu rađanja, ali i pomoći u smanjenju akni, potražite savjet liječnika.

Zaključak

Oralni kontraceptivi se mogu koristiti kao dugoročna terapija za akne. Oni mogu učinkovito kontrolirati blagu do umjerenu pojavu akni, sprječavajući njihovo pogoršavanje tijekom ovulacije i menstruacije. Za žene s ozbiljnijom oblicima akni, kontracepcijske tablete se mogu koristiti zajedno s drugim tretmanima za akne.

 
Ordinacija.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!