Lijek za herpes učinkovit i protiv HIV-a?

Herpes simplex

Studija je uključila 3,300 pacijenata iz Afrike, a rezultati su pokazali kako aciklovir smanjuje rizik od napredovanja HIV-a za 16 posto.

Iako se radi o "blagom" učinku lijeka, stručnjaci kažu kako je to ujedno i jeftin i jednostavan način produljivanja zdravlja osobama oboljelima od HIV-a.  No, aciklovir ipak ne pridonosi tome da su oboljeli od HIV-a manje podložni zarazi.  

SeksStručnjaci sa sveučilišta Washington u studiju su uključili osobe zaražene virusom HIV-1. Poznato je kako osobe zaražene ovim virusom, također imaju i virus herpes simplex tip 2, ili genitalni herpes. Prethodne studije pokazale su kako liječenje herpesa lijekovima, pozitivno djeluje i na HIV virus, no nije bilo jasno može li doći do sporijeg napredovanja bolesti.

Sudionici studije primali su dva puta dnevno ili dozu aciklovira ili placebo lijek, te su promatrani tijekom iduće dvije godine. Po završetku studije, 284 pacijenta koji su uzimali aciklovir počeli su ili koristiti lijekove protiv HIV-a, iliim je opao broj CD4 (što znači kako bi trebali početi uzimati lijekove) ili su pak umrli. 

Studija je pokazala kako korištenje aciklovira nije smanjilo prijenos HIV-a na heteroseksualne partnere. Stručnjaci ističu kako bi liječenje HIV-a antiretroviralnim lijekovima vjerojatno imalo veći učinak na napredovanje bolesti, nego što to ima aciklovir.

No, lijekovi za herpes pružaju dodatnu opciju pacijentima koji još nisu u tom stadiju da moraju koristiti antiretroviralnu terapiju.

Studija je objavljena u časopisu Lancet.

D.Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!