Lubrikat povećava rizik od HIV-a tijekom analnog seksa

par-krevet-seks-ljubav6

Upotreba lubrikanta za vrijeme nezaštićenog analnog odnosa može neizravno povećati rizik od prijenosa HIV-a na osjetljivog partnera. Zarazi su jednakoj skloni i muškarci i žene, upozoravaju rezultati novog istraživanja.

Oni ukazuju na činjenicu da se rizik od infekcije HIV-om povećava ukoliko su u rektalnoj sluznici receptivnog partnera već prisutne druge infekcije.

kPrikupljeni podaci ukazuju na podatak da neki lubrikanti mogu pridonijeti povećanom riziku  od spolno prenosivih infekcija, a time i HIV-a.

Tako je istraživanje provedeno između 2006. i 2008. godine jasno pokazalo kako su muškarci i žene - korisnici lubrikanata - tri puta skloniji rektalnim spolno prenosivim infekcijama. Istraživanje je pokazali isti rezultat bez obzira na spol, status HIV-a, upotrebu kondoma i broj seksualnih partnera mjesec dana prije istraživanja.

Iako niti jedan konkretan lubrikant nije identificiran kao posebno problematičan, većina ispitanika je koristila sredstvo za podmazivanje na bazi vode (76 posto), dok je 28 posto njih koristilo lubrikant na bazi silikona.

"Neki lubrikanti su vjerojatno bolji od drugih, međutim, u ovom trenutku ne znamo može li se neki od trenutno dostupnih proizvoda svrstati na ljestvicu od loših do dobrih. Moramo učiniti sve da postojećim lubrikantima onemogućimo prijenos HIV-a. Ljudi imaju pravo na ovakvu vrstu informacija", izjavila je prof. Charlene Dezzutti sa Svaučilišta Pittsburgh.


K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!