Mladići zadovoljniji svojim izgledom nakon prvog spolnog iskustva

par, mladi, seks, veza, ljubav, tinejdzeri

Prvo seksualno iskustvo predstavlja prekretnicu u životu mnogih. Iako ono najviše ovisi o samim partnerima, djevojke drugačije reagiraju od mladića.

Prvo seksualno iskustvo može poboljšati ili narušiti sliku koju imamo o sebi, ovisno o tome je li riječ o djevojci ili mladiću, tvrde američki stručnjaci.

Prema njihovom istraživanju, mladići se bolje osjećaju u vezi samih sebe nakon prvog seksa, dok su djevojke manje zadovoljne. "Ne govorimo o 12-godišnjakinjama koje se upuštaju u spolne odnose, stoga je iznenađujuće da su čak i ove žene, koje imaju 17 ili više godina, imale lošiju sliku o sebi nakon prvog seksualnog iskustva. Ako se u prosjeku osjećaju gore, to govori nešto o njihovom razvoju zdrave seksualnosti i zdravom smislu postojanja", tvrdi Eva Lefkowitz, profesorica ljudskog razvoja i obiteljskih studija Sveučilišta Pennsylvania, voditeljica istraživanja.

Proučavajući studente, njen je tim ustanovio da su studentice zadovoljnije svojim tijelom kako upisuju višu i višu godinu studija, dok mladići postaju manje i manje zadovoljni svojim izgledom s više popunjenih stranica u indeksu.

Suprotno se može reći kada je u pitanju prvo spolno iskustvo u ovoj dobi – djevojke su bile nezadovoljnije, a mladići zadovoljnije sobom i svojim tijelom.

Studija je objavljena u časopisu Journal of Adolescence.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!