Mliječni proizvodi i ugljikohidrati štete muškoj spermi!

Muskarac jede, dorucak, slatko, marmelada, pekmez, pecivo

Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali da prehrana ima značajan utjecaj na reproduktivno zdravlje, posebice muško.

Američka su znanstvenici otkrili sljedeće: muškarci koji konzumiraju puno ugljikohidrata i mliječnih proizvoda imaju nekvalitetniju spermu. Studija je također pokazala da pretjerana konzumacija ugljikohidrata može naštetiti ženama koje planiraju in vitro oplodnju.

lUgljikohidrati su, jednostavno rečeno, škrob koje naše tijelo tijekom probavljanja pretvara u šećer. Riža, tjestenina, kruh, krumpir i drugo škrobno povrće obiluju ugljikohidratima. Iako se brojne dijete temeljen na potpunom izbacivanju ugljikohidrata iz prehrane, ovakva praksa nije potrebna, a niti zdrava. Jednostavno odaberite zdrave ugljikohidrate i problema nema. Evo par savjeta kako to učiniti:

Umjesto krumpira - povrće

Kad god ste u prilici, umjesto krumpira pripremite cvjetaču, brokulu, celer ili repu. Skuhajte ih, napravite pire i začinite po ukusu, kao što biste napravili i s krumpirom. Ipak, nemojte u potpunosti izbaciti krumpir iz prehrane. U umjerenim količinama i pripremljen na dobar način, on je iznimno hranjiv i koristan za organizam.

Birajte kruh od cjelovitih žitarica

Zaboravite bijeli kruh i peciva! Za vaše zdravlje puno je bolje koristiti namirnice napravljene od cjelovitih žitarica. Takvi su proizvodi, primjerice integralni kruh, bogati vlaknima i smanjuju "teret" koji ugljikohidrati inače polažu na tijelo.

Probajte integralnu tjesteninu

S obzirom da suvremeni način života ostavlja malo vremena za dugo kuhanje, tjestenina vjerojatno je često brok u brojnim kućanstvima. Doskočite ovoj navici! Idući put, umjesto obične tjestenine probajte integralnu ili onu od špinata. Razlike u okusu gotovo da i nema, a kad svemu dodate omiljeni umak, više ne nećete vraćati "klasičnoj" tjestenini.

 

K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!