Mogu li muškarci uzimati “pilulu” svaki dan?

musarac, tablete, krevet, spavaca soba, erektilna disfunkcija

Istraživači su postavili pitanje mogu li žene vjerovati svojim partnerima da će svaki dan piti mušku verziju pilulu protiv začeća.

Istraživanje društvenih stručnjaka u sjevernoj Engleskoj uključilo je 140 muškaraca i 240 žena. Dok su muškarci samouvjereno izjavili kako su dostojni izazovu, njihove su partnerice izrazile sumnju u redovitost zaštite. Većina vjeruje kako bi na kraju zarudnjele.

"Muškarci na sjeveru ne posjećuju liječnike tako često, stoga smo htjeli vidjeti može li takav pristup zdravstvenoj skrbi utjecati na odnos prema muškoj piluli", objasnili su autori studije sa Sveučilišta Teesside.

Ustanovili su kako oba spola imaju pozitivno mišljenje o muškoj piluli protiv začeća, s time da je više žena ocijenilo ovu ideju pametnom. Muškarci koji su u dugoj i stabilnoj vezi imali su bolje mišljenje o ovom vidu kontracepcije. Također, nježniji spol vjeruje kako bi muškarci zaboravili uzeti pilulu svaki dan.

Rezultati nude farmaceutskoj industriji nove podatke o navikama i odnosu muškaraca prema lijekovima s kojima se do sada nisu nikada susreli. Možda bi sigurnije rješenje bile mjesečne injekcije ili implantant s rokom trajanja od tri godine, sugeriraju istraživači.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of Family Planning and Reproductive Health Care.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!