Mršavije djevojke rjeđe koriste kondome

kondomi, prezervativi, kontracepcija

Seksualno aktivne djevojke koje su ujedno i pothranjene manje koriste prezervative nego njihove kolegice koje nemaju problema s težinom.

Američki su stručnjaci ispitali 72.000 tinejdžerica i ustanovili određene obrasce u njihovom seksualnom ponašanju, ovisno o težini.

Jednako kao i pothranjene djevojke, one koje su imale probleme s prekomjernom težinom ili su vjerovale kako su pretile, manje su sklone korištenju kondoma.

"Rezultati istraživanja pokazuju kako su djevojke s ekstremnom težinom [pothranjenost ili prekomjerna težina] sklonije rizičnom seksualnom ponašanju", tvrde istraživači, koji nisu mogli prikladno objasniti ovu sociološku pojavu.

Stručnjaci su ispitali djevojke o seksualnim aktivnostima i zamolili da ocijene svoju težinu: jesu li mršave, debele ili normalne težine.

Preko polovice ispitanih tinejdžerica bilo je seksualno aktivno, ali stvarna težina nije utjecala na rezultate, nego njihova percepcija težine.

Djevojke koje su se smatrale predebelima su 20 posto manje izjavile kako su seksualno aktivne. One koje jesu seksualno aktivne, imale su prvo spolno iskustvo prije 13. godine.

Iznenađujuće, pretjerano mršave djevojke su 60 posto manje koristile prezervative za vrijeme posljednjeg seksualnog iskustva.

Težina ili percepcija težine djevojaka najviše je utjecala na Latinoameričke tinejdžerice. Prema statistikama, Latinoameričke djevojke koje su predebele ili premršave najviše su se upuštale u seksualna iskustva prije 13 godine i imale najmanje četiri partnera.

Stručnjaci tvrde kako težina i njena percepcija mogu utjecati na seksualno ponašanje zbog mnogo razloga. "Nagađamo da djevojke s lošom samopercepcijom tijela imaju ograničene kapacitete ili volju uspješno pregovarati s partnerima, što rezultira visokorizičnim ponašanjem".

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!