Muškarci ne provjeravaju uspjeh vazektomije

Muskarac, bolest, glavobolja, bol

Gotovo polovica muškaraca se ne vraća na liječnički pregled nakon vazektomije, tj. operacije trajnog prekidanja protoka sperme iz testisa čime se sprečava da spermiji budu izbačeni sa sjemenom tekućinom. Upravo oni koji se ne vrate riskiraju moguću trudnoću partnerice jer vjeruju kako su sterilni, što ne mora nužno biti slučaj.

Vazektomijom je presječen sjemenovod, a spermiji tada ne mogu biti izbačeni sa sjemenom tekućinom, te partnerica nikako ne može zatrudnjeti. Međutim, postoji jedan posto šanse da operacija nije uspjela.

Prema istraživanju koje je objavljeno u časopisu Contraception, najčešće su u pitanju muškarci koji su pušači, očevi četvero ili više djece, te su niskoobrazovani.

Rezultati sugeriraju potrebu bolje komunikacije između liječnika i pacijenata, pogotovo onih koji se moraju javiti na pregled poslije važne operacije.

Doktor John K. Amory, izvanredni profesor medicine Sveučilišta u Washingtonu tvrdi kako je vazektomija "prilično dobra vrsta kontracepcije, međutim njena je učinkovitost 99 posto". U rijetkim slučajevima operacija može podbaciti, te je tada trudnoća omogućena.

Kako bi sa sigurnošću tvrdili da se sperma više ne izlučuje kroz kanal, liječnici traže pacijente za uzorak sperme tri mjeseca nakon vazektomije. Kako bi se u potpunosti sperma očistila iz kanala, potrebno je između 20 i ejakulacija jer sperma može preživjeti do nekoliko tjedana.

"Želimo vidjeti nula spermija nakon tri mjeseca. Postoje milijuni i milijuni spermija, a ako je samo jedan posto živ, to je svejedno puno", tvrdi doktor Amory.

U studiju je uključeno 214 muškaraca koji su se podvrgnuli vazektomiji, od kojih se 64 posto nije vratilo na pregled uspješnosti operacije.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!