Muškarci s ekcemom su skloniji impotenciji!

problemi u krevetu, muskarac

Rezultati najnovije tajvanske studije su pokazali kako su muškarci s alergijskim ekcemom kože izloženi većem riziku od erektilne disfunkcije od muškaraca bez spomenute kožne bolesti.

Ekcem je oblik dermatitisa koji se odlikuje kronično upaljenom kožom, svrbežom ili mjehurićima na koži. Najčešće se pojavljuje na licu, ručnim zglobovima i koljenima, no nije ograničen na ta područja. Bolest pogađa između 3 i 7 posto populacije, a kod više od 70 posto pacijenata ekcem predstavlja nasljednu bolest. Najčešći je među malom djecom, no mnoga ga prerastu prije navršene druge godine.

kEkcemi češće izbijaju zimi. Točan uzrok kožnih promjena nije poznat, a mogu ih pogoršati i emocionalni stresovi. Simptomi ekcema su popraćeni širokim spektrom sekundarnih simptoma, kao što su poremećaji spavanja.

Studije su pokazale kako su neke kronične bolesti, kao što su bolesti srca i dijabetes povezane s većim rizikom od poremećaja erekcije, i to zbog poremećaja u krvnim žilama i živcima. Znanstvenici također tvrde kako su muškarci s određenim upalnim kožnim bolestima, poput psorijaze, skloniji erektilnoj disfunkciju od muškaraca bez spomenutih zdravstvenih problema.

Zašto kožne bolesti poput ekcema ili psorijaze mogu biti povezane s poremećajem erekcije? Znanstvenici vjeruju kako se glavni razlog ove povezanosti krije u upalom procesu koji može negativno utjecati na krvne žile, ali i kožu.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Journal of Sexual Medicine.

 

K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!