Obrezivanje sprječava ozljede penisa tijekom seksa

Penis, spolni organ

Obrezani muškarci izloženi su manjem riziku od posjekotina, ogrebotina i drugih manjih ozljeda penisa za vrijeme seksa, pokazali su rezultati najnovijeg istraživanja.

Spomenuti bi rezultati, slažu se stručnjaci, mogli poslužiti kao odgovor na pitanje može li obrezivanje uistinu smanjiti rizik od prijenosa HIV-a tijekom heteroseksualnog odnosa. Naime, istraživanje provedeno tijekom 2005. i 2006. godine u Južnoj Africi i Keniji je pokazalo da uklanjanje prepucija penisa može smanjiti rizik od infekcije HIV-om tijekom heteroseksualnih odnosa za nevjerojatnih 60 posto.

kKao je pak riječ o spomenutom najnovijem istraživanju, znanstvenici su u više od dvije godine otkrili da obrezani muškarci imaju 39 posto manje izglede za ozljeđivanje tijekom seksa nego neobrezani muškarci.

"Vjerujemo kako je niži rizik od ozljeda potencijalan razlog zbog kojeg obrezivanje smanjuje izglede za prijenos HIV-a", izjavila je dr. Supriya D. Mehta sa Sveučilišta Illinois.

Točan razlog zbog kojeg obrezivanje može zaštititi od HIV-a tijekom seksa još uvijek nije poznat. Postoje tri teorije: prema jednoj - obrezivanje ograničava dolazak virusa do stanica organizma smanjenom izloženošću tkiva sluznice tijekom seksa. Druga teorija kaže da zadebljana koža koja se stvara oko ožiljka izazvanog obrezivanjem pomaže blokirati ulaz HIV-a.

No, treba uzeti u obzir i moguću ulogu blažih ozljeda penisa - posjekotina, ogrebotina i ranica koje mogu poslužiti kao mjesto ulaska HIV-a. Prijašnja su istraživanja potvrdila da su neobrezani muškarci skloniji spomenutim ozljedama od obrezanih pripadnika muškog spola.


K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!